Unt expirat şi brânzeturi de origine necunoscută

Dimensiune text

Comisarii din carul OPC Neamţ au descoperit, în urma unui control, numeroase nereguli la 27 de operatori economici din judeţ, care comercializau produse lactate.

În perioada 10 – 20 iunie, comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean al Protecţia Consumatorului (CJPC) Neamţ au desfăşurat o acţiune de control, pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind protecţia consumatorilor referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare şi publicitate a  laptelui de consum, a produselor lactate, a untului si a brânzeturilor .

Au fost controlaţi 30 de operatori economici, constatându-se abateri de la prevederile legale privind protecţia consumatorilor la 27 dintre aceştia. Ca urmare a abaterilor constatate, s-a dispus măsura de oprire temporară de la comercializare a  625 de kilograme de produse lactate, în valoare totală de  5.145 de lei, şi s-au aplicat 12 avertismente şi 15 amenzi contravenţionale, în valoare de 29.000 de lei.

În ceea ce priveşte calitatea produselor, abaterile constatate la patru operatori economici, dintre cei verificaţi, se referă la expunerea la comercializare a produsului „caş proaspăt”, pentru care operatorul economic nu a putut pune la dispoziţie documentele de provenienţă, sau produse cu abateri privind încadrarea în data durabilităţii minimale/data limită de consum (unt de masă, cu data durabilităţii minimale depăşită sau iaurt, la care data expirării era ştearsă).

Referitor la modul de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare şi caracterizare a produselor comercializate, la 18 operatori s-au constatat abateri de etichetare: telemea de vacă sărată ambalată, la care nu se indica procentajul de sare, sau produse proaspete în vrac (urdă, smântână, caş din lapte de oaie), la care nu erau afişate informaţii privind denumirea producătorului, data limită de consum şi procentul de grăsime.

„În ce priveşte afişarea preţurilor, verificările periodice evidenţiază faptul că nu toţi operatorii economici respectă prevederile legale. Neafişarea corectă a preţurilor sub care se comercializează produsele lactate s-a constatat la opt operatori economici, legal fiind ca pentru produsele alimentare preambalate să fie prezentat preţul pe unitatea de măsură. Acest lucru permite fiecărui consumator să poată face o alegere a diferitelor categorii de produs în cunoştinţă de cauză, prin compararea preţurilor raportate la o aceeaşi unitate de măsură”, a declarat comisarul şef adjunct al CJPC Neamţ, inginerul Gelu Moldovanu.COMENTARII

WORDPRESS: 0