Unde s-au dus banii de la Apa Serv: Sute de mii de lei cheltuite în Franța și prime ilegale de mii de lei

Dimensiune text

Culiță Tărâță (foto) susține că apa este scumpă din cauza ilegalităților de la societatea Apa Serv. Din raportul de auditare reiese că doi directori au sărăcit bugetul companiei cu sute de mii de lei. Cea mai mare gaură a fost dată, în plină criză, de fostul director Neculai Ivanov. Acesta a făcut un master în Franța. O sumă similară s-a cheltuit pentru un seminar la care au participat 14 persoane.

 

 

În timp ce nemțenilor li se mărea prețul la apă, reprezentanți ai companiei Apa Serv câștigau, lunar, mii de lei, în mod ilegal, reiese din auditul făcut de persoane din Consiliul Județean în cadrul societății Apa Serv. Rezultatele auditării au fost făcute publice, parțial, de Culiță Tărâță, președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț, după mai multe săptămâni în care a afirmat public că în companie s-au petrecut multe ilegalități. Perioada supusă auditării a fost închiderea anului 2011 și ianuarie – septembrie 2012.

Declarațiile lui Culiță Tărâță i-au vizat mai ales pe doi foști directori generali ai Apa Serv: Neculai Ivanov, director în perioada 15 octombrie 2008 – 31 octombrie 2011, și Cătălin Dughir, director de la 1 noiembrie 2011 până săptămâna trecută.

Directorul general al Apa Serv avea o remunerație lunară de 5.125 lei. Pe lângă aceasta, el beneficia de un fond de protocol în valoare de 3.000 lei lunar, necesar întâlnirilor cu diferiți parteneri de afaceri, colaboratori, acțiuni de promovare a companiei sau alte acțiuni. Decontarea sumelor se făcea pe baza unor documente justificative sau, în lipsa acestora, pe baza votului din Consiliul de Administrație (CA). În baza contractului, domnul Dughir a beneficiat, în timpul mandatului său, de următoarele: lunar, tichete de masă, primă de Crăciun și de Paște (340 lei brut, respectiv 350 lei brut), ajutor pentru decesul mamei (2.910 lei brut), cheltuieli pentru bilete de tratament și odihnă (1.035 lei). În decembrie 2011 și octombrie 2012 a primit câte 2.000 lei brut drept premiu pentru că a negociat cu sindicatele, deși negocierea aceasta se află în fișa postului, în timp ce cheltuielile de protocol au fost de 33.280 lei„, a afirmat Culiță Tărâță.

Președintele CJ Neamț a avut mai multe de spus cu privire la primul director al Apa Serv. „În perioada mandatului său, Neculai Ivanov a beneficiat, în plus față de prevederile legale, de tichete de masă în valoare de 2.575 lei (impozabil), cheltuieli de protocol de 11.954 lei (în afara cursului de master din Franța), prime de Paște și Crăciun în valoare de 1.274 lei brut, prime de vacanță de 1.953 lei brut, 600 lei pentru cadouri copii cu ocazia Crăciunului, 950 lei pentru bilete de tratament. Neculai Ivanov a mai primit 712 lei brut ca primă pentru că, în 2009, a negociat cu sindicatele și alți 1.500 lei brut pentru același tip de activitate. În plus, pentru că li s-a părut celor din CA că salariul domnului Ivanov este prea mic, în noiembrie 2010 i-au mai dat 4.278 lei brut sub forma unei compensări de 6% pentru întreg anul 2010, datorită ratei inflației„, a precizat președintele CJ Neamț.

Dar – ca să vedeți până unde a mers hoția -, vă mai citesc din raportul de audit că, în perioada septembrie 2010 – august 2011, domnul director general Ivanov a făcut un master la Montpellier, în Franța. Cheltuielile totale ocazionate cu susținerea acestui curs au fost de 122.786 lei. Cursul în sine a costat 17.000 euro, dar CA i-a aprobat domnului Ivanov acoperirea costurilor pentru asigurări de sănătate, analize, consultații, deplasările – inclusiv în Montpellier, corelat cu programul cursului -, abonamente telefonice și de internet, diurne, cazare și taxă de autostradă. Alți 11.954 lei i-au fost virați domnului Ivanov pe card, în mai multe tranșe, fără documente justificative. Și, acum, fiți atenți! Pe data de 20 octombrie 2011, domnul Ivanov obține diploma de International Executive Master’s, Advanced Master’s «Water for all». Pe data de 1 noiembrie 2011, CA al ApaServ a luat act de intenția de încetare a contractului încheiat între companie și domnul Ivanov! Pentru ce a cheltuit firma atât de mult cu dumnealui? Pentru ca el să plece la doar zece zile de la primirea diplomei!„, a declarat Culiță Tărâță.

Acesta a mai dezvăluit și o plimbare în Franța, tot la Montpellier, a 14 delegați. Este vorba de un seminar de formare organizat de SORGA, în perioada 23 – 28 mai 2011. Seminar a scos din bugetul ApaServ 137.739 lei și a acoperit costul cursului, diurne externe, transport, cazări și alte cheltuieli. La acest seminar au participat Florin Andronache (președintele Asociației de Dezvoltare Intercomunitară AQUA Neamț), Ovidiu Bojescu (city manger al Primăriei Roman), Iftimie Petraru (viceprimar al primăriei Târgu Neamț), Ioan Munteanu (președintele CA al Apa Serv), Cristinel Cușu (director tehnic Apa Serv), Victor Movilă (director comercial), Petru Ailenei (șef zonă operațională Sud), Cristian Buzdugan (șef zonă Est), Iustin Lungu (șef zonă), Maricica Radu, Marcela Tamaș, Veronica Petrescu, Ioana Hanganu și Maximilian Strat.

Voi face publică, în fiecare săptămână, situația Apa Serv. Avem o apă exagerat de scumpă, iar oamenii din județ nu sunt vinovați și nu trebuie să plătească cheltuielile ilegale ale unora. Sunt salarii care au ajuns și la 8.000 lei, iar unele caiete de sarcini au fost întocmite cu dedicație. Aștept ca autoritățile să-și facă datoria, iar sumele cheltuite ilegal să fie recuperate. În spatele acestor lucruri se află domnul primar Gheorghe Ștefan„, a mai spus Culiță Tărâță.COMENTARII

WORDPRESS: 16
 • Andrei 8 ani

  – Si pretul la apa cand scade?
  – Niciodata, de vina e vechea putere, bla, bla, bla…
  – Dar cand creste?
  – Chiar de maine.

 • Harakiri 8 ani

  …” sumele cheltuite ilegal sa fie recuperate” De la cine ? Probabil de la fraierii de noi, contribuabilii. Lui Stefan i se va intimpla ceva ? Aiurea !…

 • sam 8 ani

  de ce Romanul nu poate avea o firma proprie pentru expoatarea retelei de apa ? asa a fost si s-a acceptat fuziunea cu P.Neamt pe motiv de investitii.praf in ochi !!!

 • ioan 8 ani

  PE CAND UN AUDIT SI LA ROMAN….SURPRIZA S_AR PUTEA FI SI MAI MARE…..

 • iacob maria 8 ani

  Multumiri d-lui Tarata pentru incercarea de a pune cat de cat lucrurile la punct……cu ocazia asta poate mai scade pretul la apa….!!!!!?????

 • Subacvatic 8 ani

  Ce se intampla cu apa romascnilor este o megahotie !Luna de luna se scumpesc toate la asociatiile de locatari si nu pot sa nu ma gadesc la legatura care exista cu Primaria,care nu e straina de toate faradelegile .Apa este exagerat de scumpa si cred ca se datoreaza furaciunilor ordonate de la judet,de cei mai mari hoti,care rad de totaa lumea.Acestia sa intre la apa si sa fie cercetati de urgenta!!

 • maria zaharia 8 ani

  Domnule culita tarata…faceti ceva si daca tot ia ti descoperit sa dea banii inapoi ca sunt atatia oameni in tara asta bolnavi…..care isi platesc singuri drumul pana la spital…si muncesc din greu pentru a plati asigurari de sanatate….si acesti hoti au bagat mana adanc in buzunoarele noastre prin funtiile lor de la apa serv???? SA DEA BANII INAPOI SOCIETATIII UNDE AU ACTIVAT…….ce nu le ajungea salariul sa si faca cursuri si masterate pe la montpelier…cat copiii cu potential sunt studenti si fac foame prin facultati???domniii au avut totul asigurat?????? sa dea baniii inapoiii ca sunt niste hoti…..mai ales astia de la APA SERV,,,,,, VA MULTUMESC!!!!

 • Andrei 8 ani

  Eu daca fur un bun care nu-mi apartine fac inchisoare sau primesc amenda si pe langa imi confisca bunul sau contravaloarea bunului. De ce nu se procedeaza asa si in cazul marilor directori. Confiscatii vila, luatii banii din conturi sau ce are el si scoateti la licitatie daca din auditul financiar se observa ca cheltuirea banului este directionata nejustificat, si micsorati pretul la apa potabila. Nu se poate ca apa scoasa GRATIS DIN PAMANT sa aiba un pret asa de mare. Exista sat in Romania mai precis in judetul Arad care are 1 LEU METRU CUB de apa. De fiecare data inchideti ochii, nu a vazut nimeni nimic, nu a auzit nimeni nimic de frica repercursiunilor. Asa o fi judetul asta, cu clanuri?

 • Primele nesimtite, deplasari la montpellier in franta sant o mituire a celor ce au aprobat infiintarea companieijudetene apa serv fara acordul populatiei romascane,mintindui ca prin acest lucru se va micsora pretul apei dar dupa cum s-a vazut ia s-a scumpit in schimb au crescut numarul de autoturisme ale companiei si cesterea veniturilor angajatilor societatii in mod nesimtit pe saracirea si mai accentuata a populatiei pauperizate.Daca nici acum domnul Culita Tarate si noul consiliu de administratie nu vor lua masuri si nu va trimite auditul realizat la procuratura inseamna ca totul a fost praf in ochii populatiei si nu e decat demagogie electorala.

 • Constantin Tanase 8 ani

  APA TRECI KIETRILI RAMAN… APA DI PLOAI IN OKI ALEGATORULU’… SPER SA NU VA FIE RUSINE CU VORBA MOLDOVENEASCA

 • un cetatean 8 ani

  Marele CITY MANAGER – DL. BOJESCU – a lins putin osul de la Apa Serv ca nu-i destul de consistent salariul de la Primarie. Oare ce parere are Dl Primar Leoreanu, ca doar face parte din echipa dumnealui???Asa vremuri, asa oameni!!! Hotia si nesimtirea nu au limite pentru unii…In Romania se fura cu acte in regula…si se mai bat cu pumnul in piept cat sunt ei de cinstiti…iar daca indraznesti sa afirmi contrariul, se simt jigniti in nimicnicia lor…RUSINE!!!
  Multumiri D-lui Tarata pentru devoalarea acestor hotii si sper ca toti cei implicati sa raspunda pentru faptele lor…

 • un cetățean 8 ani

  De acord cu celălalt cetățean !

 • Daniel 8 ani

  Mamii! Noua de ce ne cad frunzele?
  Pentru ca bem din apa asta chioara si scumpa!
  Pentru ca si oamenilor care nu o beau, li se face lehamite!
  Hai, treziti-va, gata cu balbaiala!
  Tatii, ai uitat s-aprinzi lumina!
  PDLic!
  Apa Serv: imbata prostii!

 • rromascan 8 ani

  Unde s-au dus banii ,la cine sau pe ce s-au cheltuit??Toate persoanele implicate in acest jaf de proprtii sunt cele care au pus la cale aceata hotie ori au stiut de ea si li s-a platit tacerea !Sa furi cetatenii unui judet ,tu care ai acumulat averi din tot felul de afaceri sau din politica ,mi se pare ca depaseste de mult nesimtirea,faradelegea si avaritia fara seaman.Mi-i greata de asemenea mizerabili,care sa nu se mai poata spala cu toata apa platita atat de scump de unii sarmani ,care s-au ars la punga ,punand mana pe robinet.Domnule Tarata,sanatate si putere ,printre asemenea lichele!

 • Andrei 8 ani

  Pe mine ma intereseaza un singur lucru. PRETUL LA APA VA SCADEA? Sau voi continua sa suport impozitul de la Apaserv, ca am de gand sa-mi fac o pompa cu hidrofor chiar la baza blocului sa se lege si vecinii la ea contracost. Centralele de bloc au disparut nu-i asa?