„Un stejar”, premieră națională la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț

„Un stejar”, premieră națională la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț

Dimensiune text

 

teatrul tineretului piatra neamt un stejarTeatrul Tineretului din Piatra Neamț anunță prima premieră a anului 2017: „Un stejar”, de Tim Crouch, regia Bobi Pricop. Reprezentațiile vor avea loc cu participarea extraordinară a actorilor Claudiu Bleonț și Ana Ciontea, în zilele de sâmbătă, 4 februarie, și duminică, 5 februarie, de la ora 19.00.

Prin proiectul propus de Bobi Pricop, Teatrul Tineretului vă invită să experimentați teatrul într-un mod surprinzător. Ineditul piesei „Un stejar” constă în faptul că unul dintre cei doi actori care vor juca în spectacol acceptă provocarea de a se afla la prima întâlnire cu textul chiar în timpul reprezentației, în fața publicului. Actorul invitat se va urca pe scenă, alături de actorul Teatrului Tineretului, Mircea Postelnicu, fără să știe nimic despre piesă și fără să fi văzut spectacolul în prealabil, precizează un comunicat al Teatrului Tineretului.

Pentru primele două reprezentații, au acceptat să facă parte din spectacol doi actori celebri, legați afectiv de Teatrului Tineretului: Claudiu Bleonț și Ana Ciontea. O miză importantă a proiectului este aceea de a readuce în fața publicului pietrean în primul rând pe actorii care au contribuit la crearea fenomenului Piatra Neamț în lumea teatrală românească. Așadar, pentru următoarele reprezentații au fost invitați alți foști actori, Teatrul Tineretului fiind recunoscut drept rampă de lansare pentru actori precum: Paul Chiribuță, Constantin Cojocaru, Ovidiu Crișan, Ioana Flora, Claudiu Istodor, Maia Morgenstern, Ioana Pavelescu, Oana Pellea sau Virginia Rogin.

„Conceptul piesei pornește de la opera de artă «An Oak Tree», realizată în 1973 de Michael Craig-Martin, constând într-un pahar cu apă pus pe o etajeră, alături de un text scris, prin care autorul cere privitorului să accepte că a transformat substanța fizică a paharului cu apă în cea a unui stejar. Astfel, spectacolul chestionează natura realității vizibile în arta performativă. Spectacolul de teatru se naște și trăiește în mintea spectatorului, demersul scenic fiind doar agentul provocator de gânduri, emoții și senzații. Imaginația receptorului este cea care leagă elementele reale și fictive laolaltă și le adună într-o poveste coerentă”, afirmă regizorul Bobi Pricop.

Tim Crouch, născut în anul 1964, dramaturg, actor și regizor britanic, este unul dintre cei mai importanți creatori de teatru experimental, renumit mai ales pentru modul în care chestionează convențiile teatrale și implică publicul ca parte integrantă a spectacolului. Piesele lui Crouch au fost traduse și montate în teatre din Italia, Franța, Portugalia, Polinia, Cehia, Germania, Brazilia, Canada, Australia, SUA și Coreea de Sud. Stephen Bottoms, profesor de Teatru și Performance Contemporan la Universitatea din Manchester, consideră că piesele lui Crouch sunt parte din cea mai importantă mișcare în dramaturgia apărută până acum în secolul XXI: „Nu pot identifica alt dramaturg care să fi chestionat la fel de sistematic convențiile teatrale, conținutul narativ și implicarea spectatorilor”.

Premiat încă de la spectacolul de debut, Bobi Pricop, născut în 1986, este printre cei mai apreciați tineri regizori români, participant la cele mai importante festivaluri de teatru din Europa: Festivalul de la Avignon (2014) și Edinburgh Fringe (2015). „Un stejar” este cea de-a cincisprezecea montare a sa, după proiecte pe scene precum Teatrul Național București, Teatrul Bulandra, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova. În 2016 a fost nominalizat la Premiul Cea mai bună regie din cadrul Galei UNITER, pentru spectacolul „Pisica verde”, jucat la Teatrul „Luceafărul” din Iași. Este la a treia colaborare cu scenograful Adrian Damian, după asistența comună la spectacolul „Rinocerii” al lui Robert Wilson.

Adrian Damian, născut în 1984, a semnat până în prezent peste patruzeci de scenografii, colaborând cu importanți regizori precum Mihai Mănuțiu (cu care a realizat 21 de spectacole), Robert Wilson, Radu Afrim, Radu Alexandru Nica, Bobi Pricop, Peter Schnider, Roberto Bacci, Alexander Hausvater, Ada Lupu etc. În 2016 a fost laureat cu premiul UNITER pentru scenografia spectacolului „Cântăreața cheală”, realizat la Teatrul Național din Iași, în regia lui Radu Alexandru Nica.

Eduard Gabia, născut în 1979, se recomandă drept facilitator și contextualist, performând inovator în dans contemporan (în calitate de coregraf și dansator), teatru, film și muzică. A derulat proiecte pe scene din New York, Paris, Viena, Berlin etc. A fost distins cu Premiul Jardin d’ Europe și invitat să creeze în cadrul Festivalului de la Avignon, în 2011. În același an, în cadrul Expoziției Anuale de Arhitectură din București, a realizat, împreună cu arhitectul Justin Baroncea, un proiect care le-a dat posibilitatea să dezvolte sunetul în spațiul expozițional. Gabia este toboșar în trupa Karpov Not Kasparov (80’s oriental-electro-clash).

„Un stejar”

de Tim Crouch
traducerea: Ionuț Sociu
cu: Mircea Postelnicu și un actor invitat
regia: Bobi Pricop
scenografia: Adrian Damian
muzica: Eduard Gabia
light design: Cristian Șimon

Pentru premieră, actorii invitați sunt:
Claudiu Bleonț (sâmbătă, 4 februarie)
Ana Ciontea (duminică, 5 februarie)

Ambele reprezentații vor avea loc la Sala Mare a Teatrului Tineretului Piatra Neamț, sâmbătă, 4 februarie, și duminică, 5 februarie, ora 19.00.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0