Un secol şi jumătate de educație și cultură la Avereşti

Şcoala din Avereşti a sărbătorit 150 de ani de la înființare. Foşti şi actuali elevi şi dascăli au participat la marcarea acestui eveniment. Invitaţii au salutat apariţia primei monografii a şcolii şi au îndemnat actualii dascăli să păstreze nestinsă flacăra învăţăturii.

averesti 2Satul Avereşti, din comuna Ion Creangă, a fost duminică, 19 octombrie, în sărbătoare. Autorităţi locale şi judeţene, elevi şi cadre didactice, oameni ai locului au luat parte la aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea primei şcoli în satul Avereşti. Acestora li s-au alăturat foşti elevi şi dascăli ai şcolii. La eveniment au participat profesorul Viorel Stan, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, Mihai Ungureanu, viceprimarul comunei Ion Creangă, consilierul judeţean Constantin Iacoban, preşedintele executiv al UNPR, inginerul Gheorghe Cenuşă, directorul Societăţii Agricole „Trei Sate” din comună, profesor Teodora Aiordăchioaie, director adjunct al Şcolii Gimnaziale coordonatoare din comuna Ion Creangă, Cristian Livescu, directorul Editurii Crigarux din Piatra-Neamţ.

Invitaţii au fost întâmpinaţi, potrivit tradiţiei, cu pâine şi sare, de elevii școlii îmbrăcați în frumoase costume populare. Sala de festivităţi a căminului cultural s-a dovedit neîncăpătoare când preotul Ioan Isachi, parohul Bisericii „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Avereşti, a săvârșit slujba de pomenire pentru toți dascălii care au activat în cadrul şcolii şi au format, de-a lungul timpului, oameni și caractere.

Autorităţile au vorbit despre semnificaţia momentului aniversar. Consilierul judeţean Constantin Iacoban a transmis mesajul preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă: „Şcoala şi Biserica sunt două lumini care îi împlinesc pe oameni. O şcoală care aniversează 150 de existenţă neîntrerupţi ne arată că generaţii de copii au luat lumina ştiinţei”.

Viceprimarul comunei Ion Creangă, Mihai Ungureanu, a reliefat rolul dascălilor pentru viitorul unei comunităţi: „Ca reprezentant al Consiliului Local, o felicit pe doamna Elena Jeleriu, fost cadru didactic al şcolii, pentru iniţiativa de a scrie o lucrare monografică despre istoria învăţământului în satul Avereşti”. Viceprimarul Ungureanu a înmânat profesoarei de limba română Elena Jeleriu, în vârstă de 67 de ani, o diplomă de excelenţă pentru întreaga carieră didactică şi pentru efortul său în realizarea monografiei intitulată „Pagini din istoria Şcolii Avereşti”, apărută, în acest an, la Editura Crigaux.

„Monografia şcolii din Avereşti este o lucrare necesară pentru comunitate. Generaţiile care vin trebuie să ştie cine ne-au fost înaintaşii şi care a fost contribuţia lor la dezvoltarea învăţământului din zonă”, a spus profesoara Elena Jeleriu, autoarea monografiei.

„Dascălii trebuie să păstreze aprinsă flacăra învăţăturii”

averesti 3Cristian Livescu, directorul Editurii Crigarux, a apreciat importanţa monografiei pentru învăţământul nemţean. „Este un moment istoric pentru satul Avereşti. Reforma lui Cuza în domeniul învăţământului a rodit la Avereşti, iar elevii şi dascălii acestei şcoli poartă acum în suflet o torţă lăsată de înaintaşii lor. Monografia care marchează trecerea a 150 de ani de la înfiinţarea primei şcoli din Avereşti este o lucrare de referinţă pentru învăţământul nemţean. Puţini dintre dascălii noştri se apleacă cu sârg pentru a recupera trecutul şcolii şi al comunităţii din care aceasta face parte”, a spus Livescu.

Inspectorul şcolar general Viorel Stan şi-a îndemnat colegii care predau în Şcoala Gimnazială din satul Avereşti să păstreze aprinsă flacăra învăţăturii: „Dacă ne întoarcem în timp, în 1864, ne imaginăm reforma învăţământului care cerea ca în orice obşte de oameni gospodari să se înfiinţeze o şcoală. Faptul că sărbătorim un secol şi jumătate de la înfiinţarea primei şcoli este dovada că în Avereşti, vechi sat răzăşesc, au existat şi sunt oameni gospodari, implicaţi şi responsabili pentru viitorul acestei comunităţi. Pe colegii mei, cadrele didactice, îi îndemn să păstreze aprinsă în continuare flacăra învăţăturii”.

„Este o zi mare pentru comunitatea şi şcoala din Avereşti. Port şi acum în suflet emoţia anilor când eram elev al acestei şcoli. A fost o zi superbă, numai bună de depănat amintiri despre anii de şcoală. Cele mai frumoase amintiri sunt spetacolele organizate de şcoală, la care participa toată suflarea satului”, a spus Dorin Tabacariu, fiu al satului, fost viceprimar al comunei Ion Creangă, șef de cabinet la senatorului PSD Ioan Chelaru.

Implicaţi în viaţa şcolii şi a comunităţii

averesti 4La eveniment a participat şi familia Cenuşă, sponsorul lucrării monografice. Profesoara Maria Cenuşă a fost ultimul director al şcolii din Avereşti, după care unitatea şcolară a pierdut personalitatea juridică, în prezent fiind structură a Şcolii Gimnaziale coordonatoare din Ion Creangă. „Am avut o activitate bogată ca director al şcolii din Avereşti. Printre cele mai importante realizări ale şcolii se numără amenajarea primei baze sportive din mediul rural. Cu sprijinul Uzinei de Ţevi din Roman, al cărui director era Gheorghe Drăguşanu, fiu al satului Avereşti, şi al Uzinei Mecanica Ceahlăul din Piatra-Neamţ și a Societăţii Agricole „Trei Sate” din comuna Ion Creangă s-a reuşit montarea unei centrale termice, fiind prima şcoală din judeţul Neamţ care a introdus acest sistem de încălzire. Trăiesc momentul împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea şcolii cu mari emoţii şi cu încrederea că dascălii actuali vor continua activitatea directorilor şcolii, trei dintre ei fii ai satului”, a spus profesoara Maria Cenuşă, în prezent consilier local.

Inginerul Gheorghe Cenuşă este legat prin amintiri de aceste locuri. „În 1971 am participat la un eveniment aniversar sărbătorit tot la căminul cultural. Se împlineau 500 de ani de atestare documentare a satului Deleni, actualul sat Avereşti. Eram proaspăt absolvent al Facultăţii de Horticultură. Mă bucur să fiu părtaş, după 43 de ani, la un alt eveniment important pentru satul Avereşti şi anume sărbătorirea a 150 de ani de la înfiinţarea şcolii. Soţia şi fiica mea au învăţat pe băncile acestei şcoli, sub îndrumarea învăţătorului Gică Apăvăloaie. Doresc elevilor acestei şcoli să fie cu dragoste de neam şi ţară, aşa cum au fost şi strămoşii noştri”, a spus inginerul Gheorghe Cenuşă.

Amintiri din viaţa şcolii istorisite de foştii elevi şi dascăli

averesti 5Ziua aniversară a fost marcată de dezvelirea plăcii aniversare, înmânarea diplomelor foştilor dascăli ai şcolii şi prezentarea unei expoziţii realizate de elevi. Elena Diaconu, Grigore Mihalache, Maria Cenuşă şi Maria Apăvăloaie au mărturisit celor prezenţi amintiri din viaţa de elev şi de dascăli ai şcolii. Lor li s-au alăturat foşti elevi ai şcolii: liceana Maria – Mădălina Trişcău, studenta Alexandra Tabacariu, cercetătorul ştiinţific Mihai Apăvăloaie şi Constantin Toma, cel mai vârstnic elev al şcolii, care a atins un secol de viaţă.

În finalul întâlnirii, elevii şcolii din Avereşti au susţinut un frumos program artistic.


COMENTARII

WORDPRESS: 0