Un romaşcan studiază la Academia de Muzică din Maastricht

Dimensiune text

Talentatul pianist romaşcan Florin Mantale este în anul I la Academia de Muzică din Maastricht, Olanda, la secţia de interpretare instrumentală, specializarea pian. „Un spaţiu cu totul nou pentru mine, în care am descoperit o altă viziune a profesorilor, în care elevul este egal cu profesorul şi se poate dezvolta la aceeaşi capacitate ca a dascălului”, mărturiseşte Florin, recent, într-un interviu.

Născut la Roman, Florin Mantale a început studiul pianului la şapte ani, în cadrul Şcolii de Muzică „Sergiu Celibidache”, fiind elevul profesoarei Lia Voinea. A continuat studiile la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi.

A obţinut numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale, cum ar fi: Premiul Special Bartok la Concursul Lisyt-Barok-Ligeti din Sofia, Premiul I la Concursul Millenium Piano din Bucureşti, Premiul I la Festivalul Muzicii Maghiare organizat de Institutul Maghiar din Bucureşti, în urma căruia a avut posibilitatea de a susţine un recital la Bruxelles. A susţinut numeroase concerte şi recitaluri în ţară (Bucureşti, Iaşi, Râmnicu Vîlcea, Târgu Jiu, Bârlad, Alba Iulia, Sighişoara), dar şi în străinătate (Scoţia, Serbia, Bulgaria, Belgia). A fost o prezenţă activă la masterclass-urile unor maeştri, printre care: Andryi Drăgan, Viniciu Moroianu, Laura Cattaneo, Josu Okinena, Andreas Henkel, Elisabeth Sombart, Iulian Trofin, Rotislav Yovcev, Cordelia Hoffer-Teutsch, oameni care i-au asigurat romaşcanului o bază solidă a întregului spectru pianistic.

Florin Mantale a obţinut, în anul 2014, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, titlul „Elevul anului”, pentru talentul său şi premiile obţinute în străinătate.

Visul lui Florin este să ajungă un pianist renumit, iar pentru acest vis munceşte mult încă din copilărie. Mulţi ani, Florin a fost nevoit să studieze doar la pianul liceului unde învăţa, pentru că părinţii nu-şi permiteau o cheltuială atât de mare. În urma campaniei „Un gest creştinesc în ajun de Crăciun”, susţinută de cotidianul „Ziarul de Iaşi”, Florin a reuşit să-şi împlinească un vis, acela de a avea acasă, în satul Holboca, de lângă Iaşi – unde s-a stabilit de câţiva ani cu părinţii -, un pian bun la care să poată repeta.

O altă dorinţă a lui Florin a fost aceea să studieze în străinătate. A fost acceptat la Academia de Muzică din Maastricht, unde dispune de toate condiţiile pentru a-şi continua pregătirea muzicală. „Aici am învăţat să studiez logic şi productiv. Instrumentele pe care studiem sunt ultimele modele scoase pe piaţă de cele mai mari mărci de specialitate. Am avut deja un recital în Maastricht, care a fost o experienţă frumoasă, am participat şi la un concurs, iar acum mă pregătesc pentru festivaluri, concerte, masterclass-uri şi concursuri ce vor avea loc în prima jumătate a anului 2016”, a mai spus Florin Mantale.COMENTARII

WORDPRESS: 0