Un romașcan conduce Biblioteca Centrală Universitară din Iași

Profesorul universitar doctor Gheorghe Teodorescu (foto) a fost numit director general al celei mai vechi biblioteci universitare din țară. Profesorul de sociologie la Facultatea de Filosofie și Științe Socio-Politice din cadrul Universității „Al.I,Cuza” din Iași a fost asociat al lui Sorin Ovidiu Vântu în firma Gelsor. Cei doi au lansat „Romanu’ Liber”, primul ziar particular de după revoluție.

 

 

Sociologul și profesorul universitar doctor  Gheorghe Teodorescu a fost numit vineri, prin ordin al ministrului Culturii Daniel Barbu, director al Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) din Iași. Romașcanul Gheorghe Teodorescu ia locul eliberat prin pensionarea lui Alexandru Călinescu, istoric și critic literar, publicist, profesor de literatură franceză la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Profesorul de sociologie Gheorghe Teodorescu, de la Facultatea de Filosofie și științe Social-Politice din  cadrul aceleiași prestigioase universități ieșene, este cunoscut pentru cursuri de sociologia opiniei publice și analize electorale, sociologie politică, metode de cercetare în științele comunicării, management al campaniilor electorale, promovarea și receptarea sondajelor de opinie în spațiul public. Fost  președinte al Institutului Național pentru Studii de Opinie și Marketing (INSOMAR), fost inspector în Consiliul Național al Audiovizualului, profesorul universitar Gheorghe Teodorescu a fost făcut cunoscut opiniei publice mai ales pentru activitatea din primii ani de după revoluție, moment în care era  asociat în grupul GELSOR cu un romașcan cu notorietate – omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. Numele firmei provenea din prenumele celor doi asociați: Sorin și Gelu. Cei doi au lansat „Romanu’ Liber”, primul ziar particular de după revoluție. „Sunt surprins să constat, o dată în plus, cât de mult interes există în zona unor decizii de interes academic, cel mai adesea trecute mai ușor cu vederea sau la rubrica „și altele”. Ceea ce cred că incită, însă, în mod deosebit, încât ecourile se propagă și în zone mai puțin cuplate vieții universitare, este pe de o parte nota de senzațional derivată din contradicția unui stereotip defavorabil pe care îl cultivă o parte a media în ceea ce mă privește, iar pe de alta parte ceea ce consider că mă reprezintă cu adevărat în viața și cariera profesională reală. Despre aceasta din urmă se știe mai puțin, poate și din vina mea, atât timp cât nu am considerat o prioritate să supralicitez public măcar o parte dintre evenimentele și realizările pe care le-am inițiat de-a lungul timpului. Așa cum ați remarcat, am considerat că cea mai onestă și relevantă „presă” este aceea pe care o fac studenții sau cercetătorii pe care i-am format din generație în generație și mai puțin faptul de a mă grăbi să dau interviuri cu orice ocazie și pentru orice activitate care mă implică într-un fel sau altul. Sunt destui care-și hrănesc vanitățile din această îndeletnicire, pentru a mă mai înscrie și eu la rând….Ca atare, presa nu poate fi acuzată că uneori mă prezintă în culori puțin măgulitoare, fiind tentată mai curând să preia ceea ce ajunge „prin ricoșeu” la numele meu. Sunt la fel de convins că și cei care nu mă răsfață cu aprecieri sunt puțin contrariați când află că există și persoane ori instituții care au o cu totul altă percepție asupra ceea ce sunt cu adevărat. Ca răspuns la invitația dumneavoastră, poate odată cu primele lucruri notabile sau evenimente pe care intenționez să le realizez în noua calitate de director general al BCU să vă invit, la rândul meu, să le prezentați, în premieră sau exclusivitate, în paginile Ziarului de Roman”, a promis Gheorghe Teodorescu, noul director general al BCU.

Activitatea academică a profesorului Gheorghe Teodorescu este dublată de una publicistică, fiind autor al volumelor „Comunicare și opinie publică” (1999), „Un secol de sociologie românească-1897-1997” (1997), „Putere, autoritate și comunicare politică” (2000), „Relații publice și publicitate” (2003), „Sociologia mirabilis” (2003, 2006), „Sisteme și comportamente electorale” (2006).

 

 

biblioteca 2Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”din Iași este cea mai veche bibliotecă universitară și una dintre cele mai importante biblioteci din România.

Înglobând fonduri care au făcut parte din fostele biblioteci ale Academiilor domnești, actuala Bibliotecă Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași se bucură de continuitate și stabilitate începând cu anul1835, ca Bibliotecă a Academiei Mihăilene. După al doilea război mondial s-a mutat în clădirea Bibliotecii Fundațiunii „Regele Ferdinand I”, ale cărei fonduri le înglobează.

Inestimabilele manuscrise, incunabule, cărți vechi și rare, unele purtând semnături ilustre, ca B.P. Hașdeu, Mihai Eminescu – care au fost și directori ai instituției – , Ion Creangă, Ștefan Procopiu, provin în principal din biblioteci mănăstirești (Sf. Sava, Doljești, Mitropolie) și particulare (C. Hurmuzachi, B.P. Hasdeu,Mihail Sturdza, L. Steege,V. Adamachi,Titu Maiorescu, Paul de Gore, Iorgu Iordan.

[sam id=”3″ codes=”true”]


COMENTARII

WORDPRESS: 0