Un patron avea 12 angajați la negru

Dimensiune text

În urma unui control, inspectorii de muncă au descoperit 11 angajatori la care lucrau salariaţi fără contract de muncă. Unul dintre patroni exploata 12 oameni fără forme legale. 

În perioada 1 – 30 iunie, 20 de inspectori de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Neamţ au efectuat 211 controale, ocazie cu care au constatat 310 deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă, pentru care s-au dispus tot atâtea măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate. Urmare a controalelor efectuate, s-au aplicat 127 de sancţiuni contravenţionale, însumând 146.000 de lei.

Pe parcursul lunii iunie au fost controlaţi 122 de agenţi economici din judeţul Neamţ. În urma controalelor, au fost depistaţi 11 angajatori la care lucrau 23 de persoane fără forme legale de angajare. Cuantumul amenzilor aplicate pentru muncă fără forme legale de angajare a fost de 110.000 de lei. La un angajator au fost identificate 12 persoane care prestau activitate fără forme legale de angajare, motiv pentru care s-a înaintat organelor de cercetare penală documentaţia necesară pentru a se stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracţiuni.

„În luna iunie 2015, ca o alternativă la activitatea de control, ITM Neamţ a organizat întâlniri cu 15 angajatori, ocazie cu care s-au evidenţiat din nou principalele obiective în domeniul relaţiilor de muncă, respectiv identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, precum şi riscurile ce le implică folosirea forţei de muncă fără forme legale. Au fost dezbătute rezultatele activităţilor ITM până la această dată şi s-a luat act de faptul că încă mai sunt angajatori care nu înţeleg să respecte dispoziţiile legale în domeniul legislaţiei muncii, folosind în continuare persoane fără forme legale de angajare”, a declarat juristul Ioan Popescu, inspector şef în cadrul ITM Neamţ.

De asemenea, inspectorii de muncă au efectuat, în perioada 6 – 10 iulie 2015, acţiuni de control în vederea verificării modului în care angajatorii respectă măsurile ce trebuie aplicate în perioadele cu temperaturi extreme, pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, şi au constatat că un angajator nu a asigurat efectuarea controlului medical periodic care să dovedească aptitudinea angajaţilor de a lucra în temperaturi extreme, iar doi angajatori nu au asigurat apa minerală adecvată pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor. În baza dispoziţiilor legale specifice în vigoare, neconformităţile constatate au fost sancţionate contravenţional cu avertisment.COMENTARII

WORDPRESS: 0