Prima paginăSocial

Un nou pas pentru reabilitarea Casei Celibidache

Un nou pas pentru reabilitarea Casei Celibidache

Dimensiune text

 

 

Autoritățile fac un nou pas pentru reabilitarea uneia dintre clădirile emblematice ale municipiului Roman, Casa Celibidache, imobil aflat de mai multă vreme într-o stare avansată de degradare.

Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean (CJ) Neamț – instituție care a preluat imobilul în administrare -, prezent joi, 31 ianuarie, într-o vizită de lucru în zona municipiului Roman, a afirmat că în curând ar urma să aibă loc licitația pentru stabilirea firmei care se va ocupa de lucrările de reabilitare a clădirii, după ce autoritatea județeană a depus proiectul lucrării pentru finanțare la Compania Națională de Investiții, care a alocat fonduri în acest sens.

„Acolo, proiectul tehnic și studiile au fost refăcute, pentru că ceea ce am preluat de la Primăria Roman nu mai era de actualitate și, atunci, a trebuit să refacem și proiectul tehnic, și studiul de fezabilitate. Deja l-am depus la Compania Națională de Investiții, cred că într-un termen foarte scurt lucrarea va fi scoasă la licitație. Cred că termenul de execuție este de doi ani și sunt sigur că vom avea o Casă Celibidache restaurată așa cum trebuie și cum merită, de altfel, romașcanii”, a afirmat președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene.

În 2012, Casa Celibidache a fost achiziționată de administrația locală romașcană de la moștenitorii compozitorului Sergiu Celibidache, efortul financiar fiind de peste 150.000 de euro. Primăria Roman a încercat reabilitarea acesteia cu fonduri europene, fără succes, însă. În luna martie a anului trecut, consilierii locali romașcani au aprobat transmiterea clădirii din proprietatea publică a Municipiului Roman și administrarea Consiliului Local (CL) Roman, în proprietatea publică a Județului Neamț și administrarea Consiliului Județean Neamț, astfel încât această instituție să încerce să găsească fondurile necesare reabilitării casei în care a trăit celebrul dirijor și compozitor Sergiu Celibidache. După lucrările de consolidare și reabilitare, în clădire ar urma să fie organizate activități în domeniul cultural, odată cu includerea acesteia în circuitul muzeal județean, inclusiv cu amenajarea unui spațiu dedicat memoriei celebrului muzician.

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0