Un Gheorghe romaşcan se doreşte Jimmy

Dimensiune text

Cererea lui Gheorghe pentru a se numi Jimmy a fost respinsă. Cinci romaşcani au solicitat, în 2014, schimbarea numelui pe cale administrativă. Cerere lui Gheorghe a fost respinsă ca neîntemeiată.

Nemulţumit că părinţii l-au botezat cu prea banalul şi neaoşul nume Gheorghe, un romaşcan s-a adresat autorităţilor cu solicitarea de a-şi schimba prenumele în mai modernul Jimmy, cu care îl apelau deja prietenii. Cererea lui nu a fost aprobată, responsabilii din domeniu considerând că Gheorghe – Jimmy, pentru prieteni – nu avea motive întemeiate, care să justifice demersul administrativ. Cererea lui Gheorghe a fost singura care nu a primit aviz favorabil, în 2014, din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ.

„În cursul anului 2014 au fost primite cinci cereri de schimbare a numelui pe cale administrativă. Cu excepţia cazului persoanei nemulţumite de prenumele ales de părinţi, toate celelalte cazuri au venit din partea unor persoane care au dorit să-şi schimbe numele în urma divorţului şi au primit aviz favorabil”, a spus Constantin Cudalb, purtător de cuvânt al Primăriei Roman.

Schimbarea numelui de familie şi a prenumelui pe cale administrativă se face conform Ordonanţei Guvernului României nr. 41/2003 privind dobândirea şi schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice, aprobată prin Legea nr. 323/2003, cu modificările şi completările ulterioare. Competenţa de soluţionare a cererilor este a preşedintelui Consiliului Judeţean, care se pronunţă prin emiterea dispoziţiei de admitere sau de respingere a cererii de schimbare a numelui, în termen de 60 de zile de la primirea cererii. Primul pas în schimbarea numelui îl reprezintă adresarea unei cereri în acest sens către serviciul de Stare Civilă. Cererea trebuie însoţită şi de prezentarea unor motive întemeiate, care să îndreptăţească schimbarea.

Ordonanţa 41 din 2003 consideră, printre altele, că cererea este întemeiată în cazul în care numele este format din expresii indecente, ridicole ori transformat prin traducere sau în alt mod sau când persoana în cauză a folosit, în exercitarea profesiei, numele pe care doreşte să îl obţină, făcând dovada că este cunoscut în societate cu acest nume. Schimbarea este posibilă şi când, din neatenţia ofiţerilor de stare civilă ori ca urmare a necunoaşterii reglementărilor legale în materie, au fost efectuate menţiuni greşite în registrele de stare civilă ori au fost eliberate certificate de stare civilă cu nume eronate, în baza cărora au fost eliberate alte acte (de studii, livret militar, carte de muncă etc) sau când persoana în cauză are nume de familie sau prenume format din mai multe cuvinte, de regulă reunite, şi doreşte schimbarea acestuia.

Schimbarea este posibilă şi când solicitantul poartă un nume străin şi doreşte schimbarea acestuia cu un nume românesc sau când prenumele purtat este specific sexului opus sau când persoanei i s-a încuviinţat schimbarea sexului prin hotarâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă şi solicită să poarte un prenume corespunzător, prezentând un act medico-legal din care să rezulte sexul acesteia.


COMENTARII

WORDPRESS: 0