Un elev a fost eliminat de la simulare

Dimensiune text

La proba scrisă de limba şi literatura română, din cadrul simulării examenului de bacalaureat, au absentat 412 elevi din clasele a XI-a şi a XII-a. Relaţia dintre părinţi şi copii a fost unul dintre subiecte. Un elev a fost eliminat, pentru folosirea copiuţelor în timpul probei scrise. 

Elevii claselor a XI-a şi a XII-a au participat luni, 2 martie, la simularea probei scrise de limba şi literatura română. Pentru această probă, elevii de clasa a XII-a au avut de învăţat aproape toată materia de examen. Noutatea ca temă, din acest an, pentru examenul de bacalaureat este romanul de după 1980. În ceea ce priveşte simularea, programa a exclus monologul şi dialogul, care se dau la proba orală, şi textele care au fost scrise după al doilea război mondial. Elevii de clasa a XII-a sunt obişnuiţi cu rigorile unui examen de bacalaureat, pentru că ei au susţinut, anul trecut, când erau în clasa a XI-a, simularea pentru prima dată. „La proba scrisă de limba şi literatura română din cadrul simulării examenului de bacalaureat au fost prezenţi 3.814 de elevi de clasa a XI-a şi 4.434 de elevi de clasa a XII-a. De la această probă au absentat 164 de elevi de clasa a XI-a şi 248 de elevi de clasa a XII-a. Un elev de la Liceul Tehnologic «Dumitru Leonida» din Piatra Neamţ a fost eliminat pentru tentativă de fraudă prin folosirea copiuţelor”, a precizat profesor Camelia Elena Neţa, inspector şcolar în cadrul Inspectoratului Școlar Judeţean Neamţ.

Elevii de la filierele teoretice – profil real, tehnologică şi vocaţională, cu excepţia profilului pedagogic, au primit la examen un fragment din romanul „Accidentul”, de Mihail Sebastian, pe baza căruia au trebuit să rezolve nouă cerinţe care vizau cunoştinţe de vocabular şi teorie literară, precum şi capacitatea de a înţelege şi analiza un text literar. Ei au avut de găsit sinonimele unor cuvinte date, să explice rolul cratimei într-o secvenţă, să construiască un enunţ în care să folosească o locuţiune/o expresie care să conţină substantivul „timp”, să transcrie din textul dat două secvenţe care conturează dimensiunea spaţială, să precizeze două motive literare prezente în textul dat, să prezinte rolul verbelor la timpul imperfect, să ilustreze cu câte un exemplu din textul dat două trăsături ale genului epic şi să comenteze o secvenţă dată.

La subiectul al doilea, elevii au avut de scris un text argumentativ despre relaţia dintre părinţi şi copii, iar la subiectul al treilea, un eseu despre opera lui George Bacovia sau Mihai Eminescu. „Eseul despre opera lui Bacovia sau Eminescu s-a putut aborda fără dificultăţi, iar textul argumentativ despre relaţia dintre părinţi şi copii a fost un subiect de creaţie care nu mi-a ridicat probleme”, a spus Lucia Andrici, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”.

Elevii de la profilul uman au primit un text la prima vedere din romanul „Jocurile Dianei”, de Anton Holban, pe baza căruia trebuiau, printre altele, să găsească sinonimele neologice potrivite pentru sensul din text al unor cuvinte date, să explice rolul unei cratime, să folosească termenul „ploaie” cu sens conotativ, să indice tipul de perspectivă narativă şi să ilustreze două trăsături ale genului epic. La subiectul al doilea, elevii au avut de redactat un eseu despre influenţa traducerilor asupra literaturii naţionale. Elevii au avut de scris la ultimul subiect un eseu despre tema şi viziunea despre lume, aşa cum apar într-un text poetic care îi aparţine lui Tudor Arghezi.

Elevii de clasa a XI-a de la secţiile de uman au primit, la primul subiect, un text, la prima vedere, de Ion Luca Caragiale, pe baza căruia trebuiau să răspundă la mai multe cerinţe, la al doilea un eseu argumentativ despre importanţa vizitării muzeelor şi caselor memoriale pentru cultura generală, iar la subiectul al treilea au avut de scris un eseu despre relaţia dintre două personaje dintr-o nuvelă studiată.

Miercuri, 4 martie, elevii claselor a XI-a şi a XII-a vor susţine simularea probei obligatorii a profilului (matematică/istorie). Simularea probei la alegere a profilului şi specializării (numai pentru elevii claselor a XII-a) este programată pentru vineri, 6 martie. Liceenii vor afla rezultatele la simulare pe 12 martie.COMENTARII

WORDPRESS: 0