Un artist romașcan în „orașul Coroanei”

Un artist romașcan în „orașul Coroanei”

Dimensiune text

 

 

Un eveniment recent, organizat în Brașov, a adus în atenția romașcanilor și a iubitorilor de artă un nume care se impune în elita plastică românească contemporană. Ovidiu Costel Cărpușor, unul dintre cei mai prolifici artiști români, romașcan care s-a format sub îndrumarea profesorilor Gheorghe Tonitza și N. Pal, la Școala de Artă din Roman, continuând studiile de pictură la Sibiu, la clasa profesorului Vera Costea. Absolvent al Universităților de Artă din București, Sibiu și Florența, licențiat în conservarea și restaurarea operei de artă, clasa profesor universitar pictor-restaurator Vasile Sotelecan – cel care spunea despre Ovidiu că „a fost cel mai bun și prolific student pe care l-am avut” -, doctor în arte plastice și decorative, director și consilier atestat în artă plastică al Galeriilor de Artă „Transilvania” din Brașov, expert-restaurator atestat de Ministerul Culturii și Cultelor. Teoretician al artei, designer de interior, cu numeroase burse de merit și de performanță, organizator și coordonator de programe artistice și festivaluri de artă din țară și străinătate.

Cu un CV impresionant, cu participări la expoziții colective în țară: Brașov, Baia Mare, Iași, Brăila, Sibiu, Sighișoara, București, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Roman, se remarcă în mod deosebit și în afară: Viena, Barcelona, Istanbul, Veneția, Atena, Budapesta, Los Angeles, Paris, Londra, Tokyo. Lucrările sale, de pictură, grafică, pastel au fost admirate și apreciate prin diplome, premii la peste 300 de festivaluri naționale și internaționale. Invitat deseori la evenimente mondene din țară și străinătate, promovează constant imaginea țării noastre la ambasadele și institutele culturale Române. Apreciat și solicitat pentru restaurări de mare finețe în țară și în străinătate, Ovidiu Costel Cărpușor este un nume care reușește să cucerească un public numeros, creațiile sale fiind dorite de tot mai mulți cunoscători, colecționari și investitori care știu să aprecieze la adevărata valoare lucrările semnate de romașcanul Ovidiu Costel Cărpușor.

Un artist complex și complet, a cărui operă este în permanentă căutare de noi forme și expresii, fără a se limita într-un anume stil sau tehnică, limită pe care o regăsim deseori înrădăcinată la mulți plasticieni. De la pictură la grafică, la pastel, la arta decorativă și iconografie, creațiile lui Ovidiu devin adevărate afirmări de viziune și stil, dovedind o vitalitate aparte, un demers artistic de impact, de permanente compuneri și recompuneri, de autodepășiri, animate de o pasiune și de o trăire interioară sensibilă și profundă.

Picturile lui Ovidiu sunt prin excelență un spectacol al unei cromatici de o sonoritate dinamică, lirică. Rafinamentul și poezia coloristică, pe spații ce ne acaparează vizualul, cu un penel viguros și temperamental, ne fascinează și ne poartă în atmosfere mirifice, magice, provocând la noi și noi căutări și descoperiri de forme, de prezențe sau energii. Compoziții sensibile și grave, în același timp, în care lumina, atent armonizată, devine magică și ispititoare, printr-o pensulare de mare măiestrie. Grafica cărpușiană este de o sacră profunzime și sensibilitate, ducând vizualul dincolo de imagine, într-o metamorfozare a trecutului, cu o siguranță și lejeritate a peniței într-o manieră personală. Echilibrate și fluide, mistice și lirice, străzile, turnurile, bisericile, cetățile renasc în urzelile grafice ale lui Ovidiu, palpitând în atmosfere melancolice, susținute de stări afective care înalță prin spiritual și printr-o viziune mereu proaspătă, plină de vitalitate și autentică trăire a bucuriei de a picta.

Stabilit la Brașov, Ovidiu Costel Cărpușor se bucură de o binemeritată recunoaștere națională și internațională. Prezent în diverse și importante licitații de artă, completând numeroase colecții private din țară și străinătate, tablourile sub semnătura lui Ovidiu Costel Cărpușor sunt adjudecate cu valori remarcabile între 1.000 și 8.000 euro pe lucrare.

Iată că este din nou în atenția iubitorilor de artă prin Gala caritabilă a Asociației „Aici pentru tine ”, organizată în luxoasa sală de evenimente de la Aro Palace, vineri, 23 februarie. Peste 200 de persoane din diverse medii de afaceri, politică și cultural au luat parte la evenimentul prezentat de un alt nume sonor și tot romașcan: Andreea Marin.

Invitații au fost încântați pe întreg parcursul serii de cunoscute nume ale muzicii românești: Paula Seling, Florin Chilian și Ioana Bozga. Pe scenă au figurat și dansatorii profesioniști de la Academia de dans din Brașov, precum și prezentarea colecției de modă a creatoarei Cristina Coman, etalată de către frumoasele modele de la Artemis Models Brașov.

Pe lângă donațiile personale ale invitaților, seara a fost animată și de licitația obiectelor de artă: șase fotografii ale artistului fotograf Dan Mălureanu (adjudecate fiind între 600 – 2.500 de lei). La acest eveniment invitații au avut ocazia să liciteze una dintre cel mai recente creații ale lui Ovidiu Cărpușor: „Peisaj din Balcic”, realizată în cretă pastel, pentru care s-a disputat o luptă acerbă, dar și distractivă, adjudecându-se cu suma de 10.000 de lei. Donată special de artist Galei caritabile, lucrarea a fost realizată chiar lângă Palatul Regal din Balcic al Reginei Maria, loc de pelerinaj, de-a lungul timpului, care a cucerit și a fascinat generații de artiști români, atrași de farmecul acestei oaze regale, încărcată de istorie și cu un peisaj mirific. O lucrare care surprinde, într-o manieră proprie artistului romașcan, atmosfera caldă și fascinantă a unui Balcic care reînvie într-o pastelare plină de bucurie, romantism și unică cărpușiană. Lucrarea, estimată la valoare de 1.000 – 4.000 de euro și pentru care licitația a pornit de la 1.500 de lei, după o luptă acerbă, s-a adjudecat cu 10.000 de lei.

„A fost un eveniment deosebit, foarte frumos din toate punctele de vedere, cu oameni frumoși și dornici să dăruiască persoanelor și familiilor care, din nefericire, nu au fost înconjurați de noroc și sănătate în viață. Mă bucur că am reușit să ajut aceste familii prin donația lucrării mele care fost creată cu suflet pentru… persoane de suflet. Felicitări organizatorilor pentru eforturile depuse și pentru buna desfășurare a Galei din aceasta seară”, afirmă pictorul-restaurator Ovidiu Costel Cărpușor, doctor în Arte Plastice și Decorative.

Muzeograf Mihaela Ciobanu, Muzeul de Artă din Roman

 

 

 

 

 

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0