„Umbra poveştii” descifrată de profesoara Magdalena Anechitei

Dascălul şi-a lansat placheta de versuri în liceul unde a învăţat şi la care a predat patru decenii.

Sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Roman-Vodă” a găzduit joi, 11 iunie, un eveniment cultural care a avut-o ca protagonistă pe profesoara Magdalena-Dinela Anechitei, care şi-a lansat volumul de versuri pe care l-a intitulat „Umbra poveştii”. La eveniment au participat profesoara Violeta Lăcătuşu, membră a Uniunii Scriitorilor din România, profesorul Gheorghe A.M. Ciobanu, cadre didactice şi elevi, prieteni şi rude. „După o carieră de 40 de ani dăruită elevilor, pe care nu a obosit să-i îndrume în înţelegerea tezaurului de frumuseţe numit literatura română, s-a reîntors  spre creaţie. Autoarea şi-a încercat condeiul literar încă din liceu, ca membră a Cenaclului «Garabet Ibrăileanu», când scria versuri neomoderniste şi povestiri. Titlul volumului pe care ni l-a propus ne aminteşte de «mitul peşterii» din dialogul filosofului Platon, dar şi de valoarea iniţiatică a basmului, pe care îl numeşte în carte «poveste». Acest grupaj de poeme este o demonstraţie metaforică a adevărului că nu este neapărat necesar să călătoreşti în Cosmos pentru a decripta misterele universale, deoarece marele se reflectă în mic”, a spus bibliotecara Cornelia Jora, moderatoarea întâlnirii.

anechitei 2Scriitoarea Violeta Lăcătuşu i-a invitat pe cei prezenţi să privească în profunzimea sufletului autoarei. „Creatoarea este înzestrată cu o bogată fantezie şi cu o intuiţie pătrunzătoare a vieţii. Ceea ce atrage atenţia de la bun început este faptul că autoarea născoceşte micro poveşti cu înţelesuri care cheamă la meditaţie. Lirismul fin, rafinamentul şi imaginarul bogat sunt câteva din valorile universului poetic pe care îl propune, prin această carte, cititorului”, a spus Violeta Lăcătuşu, cea care a semnat postfaţa volumului de versuri.

Unul dintre cele 63 de poeme din volumul „Umbra poveştii” este dedicat cetăţii: „Nespus de drag îmi este târgul muşatin/De care mulţi nu ştiu că scris pe hartă este/Îmi cântă-n suflet vechea lui poveste/Mult mai duios ca burgul florentin”.

Profesoara Magdalena-Dinela Anechitei este absolventă a Liceului „Roman-Vodă”, promoţia 1971 şi a Facultăţii de Filologie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi în 1975. Şi-a făcut debutul literar în placheta „Imnuri de vârstă şi ţară”. A publicat eseuri şi articole în cotidianul „Ziarul de Roman”, în revistele „Apostolul”, „Şcoala nouă” şi „Zboruri întrerupte”. Este coautor al volumului „Treptele devenirii” al Colegiului Naţional „Roman-Vodă”. Este autoarea unui „Ghid de comunicare, retorică şi oratorie”, apărut la Editura „Alfa” din Piatra Neamţ, în 2009.


COMENTARII

WORDPRESS: 0