Prima paginăRural

„Udatul Ionilor”, în primăriile rurale

Dimensiune text

Primarii comunelor Moldoveni, Oniceni și Văleni își vor sărbători ziua numelui alături de colegi.

 

 

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește luni, 7 ianuarie, pe Sfântul Ioan Botezătorul, cel mai mare dintre profeți. Sărbătoarea populară se mai numește și „udatul Ionilor”. Printre cei care își serbează ziua numelui se află și primarii unora dintre comunele din zona Roman – Ioan Marcel Bârjoveanu (Moldoveni), Ioan Duminică (Oniceni) și Ionel Stoleru (Văleni), care își vor sărbători ziua numelui alături de colegi.

Ionel Stoleru, primarul comunei Văleni, s-a născut în satul Moreni (comuna Văleni). După ce a terminat opt clase, mama l-a înscris la școala profesională de așchietori, specialitatea frezor-rabotor. După finalizarea școlii, Ionel Stoleru s-a angajat la Întreprinderea de Țevi Roman (ÎȚR). În anul 1976, toamna, „cățărat pe scara de pe care bătea nucul din livadă„, avea să audă ecoul goarnei comisariatului ce-l chema la oaste. Este căsătorit din anul 1979 și are o fată. Din anul 1990, activează în Consiliul Local al comunei Botești, unde a început a deprinde câteva dintre secretele muncii de administrator al comunității. În anul 1996 renunță să mai fie angajat al ÎȚR pentru a lucra la societatea soției, cu profil alimentar, din comună. În perioada 2003-2004, a deținut funcția de viceprimar. În anul 2004, a câștigat alegerile pentru funcția de primar al comunei nou-înființate Văleni, candidând din partea PSD, încrederea concetățenilor fiindu-i și astăzi sprijin pentru a acupa această funcție.

Ioan Duminică, primarul comunei Oniceni, își trage rădăcinile din comuna Trifești. În 1971, după finalizarea cursurilor liceale, Ioan Duminică se angajează în comuna Oniceni, la Stațiunea pentru Mecanizarea Agriculturii. „Eram tânăr, entuziat, cu putere de muncă și pus de fapte mari”, se caracterizează primarul comunei Oniceni. În 1974 se căsătorește cu o fată din Bucovina. „Ne-am căsătorit pe hotar, cum se spune, adică nici eu, nici soția nu suntem cu rădăcini în Oniceni, dar oamenii locului ne-au adoptat. Am urmat studii superioare economice. De-a lungul timpului mi s-a oferit șansa de a pleca din comuna Oniceni, dar m-am legat de aceste locuri și am refuzat„, a spus primarul Duminică. Între 1979 și 1989 a devenit primarul comunei Oniceni, funcție pe care o va ocupa și după 1990, între 1992 – 1996 și 2008 – 2012. „Înainte de Revoluție era mai multă ordine în administrație și mai mult personal. După 1990, m-am lovit de o legislație stufoasă și de legea fondului funciar, care a distrus patrimoniul fermelor din comună, de la clădiri, la animale și plantații de vii și legume„, spune primarul Duminică. Sărbătoritul și-a propus ca, peste zece ani, când va încheia socotelile cu administrația, să recupereze timpul pierdut dedicându-se comunității cu nepoții de la cei trei copii ai săi.

Pe lângă cei trei primari, își vor sărbători ziua numelui și viceprimarii comunelor Gâdinți (Ionel Pascaru) și Valea Ursului (Radu Ionel Roșu Chirilă).

Ziarul de Roman le urează „La mulți ani” tuturor celor care, luni, își serbează ziua onomastică.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0