„Tutore” pentru sute de săteni

Dimensiune text

La 41 de ani, Vasile Vartolomei (foto) și-a găsit drumul potrivit:  acesta îi ajută pe oamenii nevoiași din comuna Pâncești.

 

 

Asistentul social este important în comunitățile rurale, iar comuna Pâncești nu face excepție. Vasile Vartolomei este cel care se ocupă, la Pâncești, de problemele sociale ale oamenilor. Face acest lucru de mai bine de un și spune că abia acum, la 41 de ani, și-a găsit vocația. După 20 de ani lucrați în cadrul Mittal Steel, Vasile Vartolomei s-a gândit să se reorienteze profesional. „Aveam diploma de licență în asistență socială, dar nicio zi de experiență în domeniu. Și mă rodea treaba asta de mai multă vreme, că am o diplomă pe care nu o folosesc”, povestește Vasile Vartolomei.

Ocazia s-a ivit prin plecarea unei foste colege de facultate, care era asistentul social al comunei Pâncești, dar primise o ofertă de a lucra în străinătate. „M-am bucurat foarte mult și am acceptat pe loc, deși salariul nu este nici pe departe mulțumitor, în condițiile în care eu locuiesc în Roman și cei mai mulți bani se duc pe navetă. Dar îmi place ceea ce fac”, mărturisește Vartolomei.

Iar acest lucru se simte, fiindcă Vasile Vartolomei nu rezolvă problemele din birou. În luna aprilie, când s-a desfășurat Bursa locurilor de muncă, organizată de Agenția Locală pentru Ocuparea Forței de Muncă (ALOFM), asistentul social a cerut voie primarului din Pâncești pentru a aduce oamenii la bursă. „Cu câteva zile înainte, le-am pregătit CV-uri, i-am urcat în mașină și i-am adus la Roman. Au primit răspunsuri pozitive, că vor fi sunați, dar nu știu dacă se va concretiza ceva. Însă, trebuie să încerci”, crede asistentul social. Vasile Vartolomei a mai bătut la ușa ALOFM Roman pentru un bărbat, de 33 de ani, din comună. „Are mari probleme de sănătate, dar nu are asigurare. Vreau să-l ajut și să-i fac ajutor social, întrucât se încadrează în condițiile impuse de lege, pentru a beneficia de asigurare medicală și a se putea interna în spital. Mai am în atenție  cazul a doi copii – frate și soră, de zece, respectiv 13 ani – care nu au părinți și nu se țin de școală, stau când la Pâncești, când într-o comună din județul Iași, la bunici. Tatăl celor doi este la închisoare, fiind condamnat pentru furt, iar mama este plecată la muncă în Spania. Am vorbit și cu cei de la școală, trebuie să îi ajutăm pe acești copii”, mai spune „tutorele” oamenilor nevoiași din Pâncești.

Vasile Vartolomei cunoaște peste 65 de cazuri sociale din comună, fie că este vorba despre familii sau persoane singure. Consideră că sărăcia accentuează multora „dragostea” pentru alcool, iar de aici se generează violență și neglijența față de familie.

O altă problemă o reprezintă dezinteresul față de intrarea în legalitate. „Sunt mulți care nu au documente, multe cupluri trăiesc în concubinaj. Am vorbit și cu preoții să facem ceva ca oamenii să intre în legalitate, să aibă acte de identitate și stare civilă”, spune Vasile Vartolomei.

Deși recunoaște că este o piesă mică într-un mecanism complex, Vasile Vartolomei dorește să poată convinge un investitor să deschidă la Pâncești un atelier de producție: „Sunt mulți localnici care au calificare în industria textilă. Dacă aș avea bani, aș deschide eu o hală aici, să dau o șansă acestor oameni”. Speră să aibă multă putere de convingere pentru a-și atinge scopul și a-și ajuta semenii.

[sam id=”3″ codes=”true”]COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • costel gutec 7 ani

    Este intradevar un om alaturi de oameni …il cunosc !
    Face o treaba excelenta . Doar ca , ce face el , se vede doar de jos in sus …
    de sus nu va vedea niciodata ! Pentru cei de sus , noi , astia mici , nu existam , suntem doar niste ” efemeride „‘