Prima paginăSocialEducatie

Turcii şi românii fac schimb de reţete, la „Danubiana”

Dimensiune text

Colegiul Tehnic „Danubiana” este gazda unei întâlniri din cadrul proiectului bilateral româno-turc „Kaleidoscop – o aventură culinară europeană”.

Elevi şi profesori din Turcia sunt, începând de luni, 26 mai, oaspeţi ai Colegiului Tehnic „Danubiana”. Timp de opt zile, echipe reprezentând Colegiul Tehnic „Danubiana” şi Kahramanmaraş Mesleki Egitim Merkezi din Turcia vor lucra împreună, în cadrul proiectului bilateral „Kaleidoscop – o aventură culinară europeană”. Proiectul, aflat în cel de-al doilea an de desfăşurare, îşi propune să-i înveţe pe tineri să mănânce sănătos şi să descopere diferenţele culturale dintre popoare, reflectate în gastronomie. „Este un proiect interesant, drag nouă, potrivit specificului liceului nostru, în cadrul căruia vom descoperi asemănări şi deosebiri între popoarele noastre, care trec prin bucătărie. Am propus un program bogat, cu numeroase activităţi, care să le permită oaspeţilor noştri să cunoască şcoala şi oraşul nostru, precum şi specificul zonei Moldovei”, a spus profesoara Cristina Păun, director adjunct al Colegiului Tehnic „Danubiana”.

turci 02Activităţile au început cu o scurtă prezentare a programului şederii în România, după care oaspeţii au vizitat şcoala şi fabrica de zahăr Agrana. Miercuri, delegaţia turcă va fi primită de primarul Romanului şi tot miercuri va avea loc simpozionul „Aventuri culinare în bucătăria europeană”, desfăşurat pe trei secţiuni, adresat atât elevilor, cât şi profesorilor.

În program sunt prevăzute şi două excursii, o excursie de o zi la Iaşi şi o excursie la mănăstirile din nordul Moldovei, cu vizitarea oraşului Suceava. Vizita la Roman se va încheia cu un atelier de lucru. Turcii vor învăţa de la elevii de la „Danubiana” să prepare un dulce specific zonei Moldovei, plăcintele cu poalele-n brâu, iar elevii turci le vor desluşi gazdelor secretul unei prăjituri celebre, baclavaua. „Un astfel de proiect creşte nivelul de înţelegere a diferenţelor şi asemănărilor istorice, culturale şi gastronomice existente între cele două ţări, dată fiind istoria comună, ceea ce contribuie la creşterea gradului de acceptare a celorlalţi, a toleranţei, a cooperării, pentru promovarea echităţii, a coeziunii sociale şi a cetăţeniei europene active”, a spus profesoara Mihaela Petrache, care a preluat coordonarea proiectului de la iniţiatoarea acestuia, profesoara Nadia Cîrcu.

În cadrul proiectului, ca produse finale ale activităţii, vor fi elaborate un dicţionar gastronomic ilustrat, în trei limbi, şi o carte de bucate, care începe cu mutaţiile în bucătărie, determinate de istoria comună româno-turcă, şi ajunge la arta de a trăi şi de a găti sănătos în epoca modernă.

COMENTARII

WORDPRESS: 0