Troița de lângă Biserica „Sfinții Voievozi” se va înălța cu încă doi metri

Dimensiune text

Lucrările la monument vor fi finalizate până în toamna acestui an.

 

 

Deputații arhiepiscopali au dezbătut, la începutul săptămânii trecute, împreună cu PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, proiectele care vor fi implementate în Arhiepiscopie în anul 2013. Câteva dintre obiectivele Arhiepiscopiei pentru acest an ne sunt dezvăluite de inginerul Vasile Balcan, director general al Marsat Roman, membrul al Adunării Eparhiale. „Bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2013 s-a făcut pe resursele Arhiepiscopiei. La acestea se vor adăuga sponsorizările din afară, adică cele care provin de la membrii Adunării Eparhiale sau de la alte persoane pe care aceștia au misiunea de a-i coopta pentru atragere de fonduri. Ca urmare, valoarea totală ce va fi folosită în derularea proiectelor Arhiepiscopiei pentru anul 2013 nu se poate estima„, a spus inginerul Vasile Balcan.

Acesta spune că printre obiectivele de investiții prioritare Arhiepiscopiei în acest an se află reabilitarea unei clădiri din Parcul „Episcop Melchisedec Ștefănescu” – care nu a fost cuprinsă pînă acum în proiect și căreia i se va da o destinație socială -, reabilitarea reședinței arhiepiscopale, continuarea lucrărilor la Catedrarea „Înălțarea Domnului” din Bacău și la alte lăcașuri de cult, precum și susținerea activităților sociale care se derulează în cuprinsul Arhiepiscopiei. „Este o perioadă de criză, care a creat mari probleme multor oameni de afaceri, dar toți sunt deschiși și sunt aproape de Biserică„, spune inginerul Balcan.

La reședința arhiepiscopală din incinta Catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman vor fi efectuate lucrări de reabilitare și mansardare. Clădirea, monument istoric de clasă A, va suporta lucrări de consolidare și restaurare. O supraînălțare a podului va permite amenjarea unor spații utile în care vor funcționa o sală de întruniri, o sală pentru calculatoare și spații de cazare. Lucrarea se va finaliza pe durata a trei ani.

Troița de lângă Biserica „Sfinții Voievozi” din Roman va fi finalizată până pe 10 octombrie, conform contractului. Monumentul cuprinde o cruce lângă care vor sta figurile celor doi ctitori ai lăcașului de cult – Ștefan Tomșa Voievod și Vasile Cantacuzino. Deși aproape de finalizare, troița nu a fost pe placul tuturor celor care s-au implicat în acest proiect. „Crucea va fi înălțată cu încă doi metri, pentru a-i da o mai bună vizibilitate„, explică părintele Marin Gheorghiescu, parohul Bisericii „Sfinții Voievozi” din Roman.
Lucrările vor fi reluate odată ce vremea va permite. „S-a luat decizia supraînălțării pentru că vrem să iasă ceva deosebit„, spune inginerul Vasile Balcan, unul dintre sponsorii monumentului. Odată cu finalizarea lucrărilor la noua troiță, se va încheia și lucrarea de restaurare a soclului de piatră al lăcașului de cult.COMENTARII

WORDPRESS: 0