Prima paginăReligie

Triplă sărbătoare pentru PS Petru Gherghel

Dimensiune text

Joi, 28 iunie, Episcopia Romano-Catolică de Iași îl omagiază pe păstorul diecezei, PS Petru Gherghel (foto), care împlinește vîrsta de 72 de ani. De altfel, sfîrșitul lunii aduce o triplă sărbătoare pentru PS Petru Gherghel, pentru că, pe 29 iunie, în sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel, acesta își serbează onomastica și ziua în care a fost sfințit preot.

 

Născut la Gherăești, înaltul prelat împlinește, anul acesta, 47 de ani de cînd slujește altarul. „Sigur că în aceste momente mă copleșesc multe gînduri, mai ales că mă întorc dintr-o călătorie la Roma, unde am vizitat comunitatea catolică românească și am avut parte de experiențe deosebite. Acum, pe 29 iunie, vom fi martorii unui eveniment deosebit. În catedrala din Iași voi celebra o liturghie în care vor fi hirotoniți 16 preoți. Vor fi prezenți și alți episcopi, numeroși preoți și frați franciscani. Acest eveniment vine să completeze momentele de bucurie din plan personal. Mulțumim lui Dumnezeu că este în permanență între noi, mai ales pentru harul său pe care ni l-a dat și pentru că a făcut să avem atît de mulți tineri chemați la preoție. Avem nevoie de preoți implicați în viața societății, pentru a crește și a perpetua valorile morale creștine„, a spus PS Petru Gherghel.

Despre satul său natal, Gherăești, își aduce aminte cu mare dragoste, mai ales de biserica din sat, în jurul căreia și-a petrecut copilăria. „Întotdeauna mă întorc în satul natal cu gînduri frumoase, pentru că aici sînt oamenii lîngă care am crescut. Îmi aduc aminte mai ales de biserica din sat, pentru că de mic m-am simțit atras de taina preoției. În anii grei de persecuție, biserica era un adevărat catalizator. Toți mergeam la biserică pe ascuns și acest lucru ne dădea curaj să mergem mai departe„, își amintește PS Petru Gherghel.

 

PS Petru Gherghel s-a născut la 28 iunie 1940, în localitatea Gherăești, județul Neamț. După terminarea școlii generale în satul natal, a intrat în Seminarul Catolic din Iași. La 29 iunie 1965 a fost hirotonit preot la Alba Iulia de către episcopul Marton Aron. Primul loc de apostolat a fost Parohia Barticești, în care a activat pînă în 1967, cînd a fost transferat la Rădăuți. La 1 noiembrie 1970 a fost numit profesor la Seminarul din Iași, iar în martie 1975 a fost numit rector. La 21 februarie 1978, papa Paul al VI-lea l-a numit, printr-un decret al Sfintei Congregații a Episcopilor, „ordinarius ad nutum Sanctae Sedis cum munere administratoris apostolici” al Episcopiei de Iași. Instalarea a avut loc la 4 aprilie 1978. În timpul păstoririi ca administrator apostolic (21 februarie 1978 – 14 martie 1990) s-au ridicat numeroase biserici, s-a ridicat moderna clădire a Seminarului din Iași, s-au deschis numeroase parohii noi, au fost hirotoniți aproape 150 de preoți, au fost trimiși mai mulți preoți la studii în străinătate, s-au făcut numeroase vizite pastorale. „Revoluția” din 1989 a deschis un orizont nou de reorganizare bisericească și de propășire spirituală. Astfel, la 14 martie 1990, papa Ioan Paul al II-lea l-a ales și l-a numit pe Monseniorul Petru Gherghel episcop de Iași. Consacrarea a fost oficiată la Seminarul din Iași, la 1 mai același an, de către cardinalul Angelo Sodano, delegat al papei Ioan Paul al II-lea.COMENTARII

WORDPRESS: 0