Tribunalul secret al Bisericii

Dimensiune text

Sfântul Sinod a înființat organe disciplinare și de judecată pentru clericii de mir, monahii și cântăreții bisericești. PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, este cel care poate mări sau mișcora pedeapsa decisă în cadrul  consistoriului. Judecata preoților nu este publică, iar corectitudinea deciziilor rămâne învăluită în mister.

 

 

„Să faci ce zice popa, nu ce face popa”, suntem îndemnați, adeseori, chiar de înșiși slujitorii Domnului. Preoții slujesc biserica lui Dumnezeu pe pământ și, poate, de aceea, conduita lor trebuie să fie exemplară. În teorie, pentru că, în realitate, vedem tot mai des cum oamenii în sutană vorbesc drept, dar calcă strâmb. Scuza este proverbială: „Și preoții sunt oameni!”. Pentru a ține în frâu oamenii Bisericii, Sfântul Sinod a creat organe disciplinare și de judecată pentru clericii de mir, monahii și cântăreții bisericești. Ierarhul și consistoriile de judecată sunt „instanțele” care aplică pedepsele pentru cei cu practici mai puțin ortodoxe. Când faptele slujitorilor bisericii îmbracă forma penală, pe lângă sancțiunea primită pe linie religioasă, aceștia sunt judecați și pedepsiți și după legile țării.

O situație pe 2011 a abaterilor și delictelor săvârșite de slujitorii Bisericii ne oferă chiar Patriarhia Română. Consistoriile eparhiale au făcut, în 2011, în cazul clerului de mir, 11 caterisiri, 25 depuneri din treapta preoție, 24 opriri de la cele sfinte, 21 de transferuri disciplinare. Chiriarhii (n.r. – arhiereu care conduce o episcopie, mitropolie, patriarhie) au făcut 43 de canonisiri la mănăstiri, au dat 150 de avertismente și alte 14 pedepse. Consistoriile mitropolitane au primit șapte recursuri la pedeapsa depunerii din treapta preoției și trei apeluri împotriva hotărârilor de caterisire. Clerul și personalul monahal au fost sancționați de consistoriile eparhiale monahale, prin instanțele de judecată, cu trei caterisiri, o depunere din treapta preoției, șase opriri de la cele sfinte și trei excluderi din monahism. Chiriarhul a dat cinci avertismente, iar consistoriile mitropolitane monahale au primit trei recursuri la pedeapsa depunerii din treapta preoției și un apel împotriva hotărârii de caterisire.

 

Consistoriile există, sentința este în mâna ierarhului

 

Judecata preoților nu este publică. Totul se face în cel mai mare secret, iar aplanarea conflictelor și judecarea celor care se fac vinovați sunt „procese” departe de ochii presei și fără nicio informare publică vizavi de rezultatul analizei sau „verdictul” condamnării unui om al Bisericii.

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului are un Consistoriu eparhial din care fac parte preoții Ioan Vadana, președintele acestui „complet de judecată”, Gheorghe Aniculoaie și Ion Rocea, în calitate de membri, toți trei din județul Bacău. Și Protopopiatul Roman are un Consistoriu disciplinar, care îi are ca jurați pe preotul Eugen Gorbănescu (președinte), preotul Sevastian Moraru și cântărețul Constantin Tărâță, în calitate de membri. Preotul Dorel Eva, cu experiență în domeniu, reprezintă un alt filtru de analiză a cazurilor disciplinare. Părintele Eva primește toate sesizările și raportează Arhiepiscopiei toate cele constatate.

Oricare ar fi constatările făcute de Consistoriu disciplinar protopopesc, deciziile sunt luate de PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, cel care poate micșora sau „îndulci” pedeapsa decisă în cadrul consistoriului.

„Prin activitatea acestei structuri – consistoriul -, încercăm să rezolvăm anumite probleme ce apar în activitatea preoților și cântăreților din Protopopiatul Roman. Acum, de exemplu, avem de analizat cazul unui cântăreț bisericesc cercetat pentru comportamentul său inadecvat. În cazul acestuia urmează să se ia o hotărâre. Încercăm să le întindem o mână de ajutor tuturor celor care au greșit, dar totul depinde de voința și credința fiecăruia. De-a lungul timpului, ne-am confruntat și cu reclamații din partea enoriașilor. Multe dintre acestea au urmărit un scop personal, dar au fost și situații când au fost îndreptățiți să o facă”, a spus preotul Eugen Gorbănescu, președintele Consistoriului disciplinar protopopesc.

 

Preoți în „boxa” acuzării

 

Printre cazurile grave „judecate” de Consistoriul eparhial se numără cel al preotului Vasile Petruț Ciocoiu, de la biserica din satul Țuscani, comuna Bahna, pentru furt de icoane, în anul 2006. „Preotul Ciocoiu a avut rătăcirile lui. Imediat după fapta sa, a fost depus din treaptă. Nu știu de ce s-a revenit asupra deciziei, dar știu că, acum, slujește la biserica din Nistria”, a spus preotul Gorbănescu. Un alt caz „celebru” a fost cel al preotului Claudiu Vasilache, din comuna Secuieni, cercetat pentru neascultare și recăsătorie. Sentința finală în cazul preotului Claudiu Vasilache a fost dată pe 26 ianuarie 2006. Caterisirea preotului Vasilache nu a fost o lovitură prea grea pentru acesta. El și-a construit o biserică particulară în comuna Secuieni unde practică, și acum, „deschiderea Evangheliei”.

Prin judecata consistoriului au trecut și alți preoți din Protopopiatul Roman. Fostul preot din comuna Icușești, Constantin Marius Barbacaru, a fost martor într-un proces de ultraj și parte în propriul proces de divorț. Ierarhul nu l-a iertat. Preotul Gabriel Răsloagă, din satul Izvor – un caz recent -, a fost mutat disciplinar, din cauza aventurilor bahice, la Mănăstirea Giurgeni. Accidentul de anul trecut, din 8 noiembrie, a fost picătura care a umplut paharul ierarhului. Nici preotul Constantin Rotaru nu a scăpat de judecată. „În cazul Barbacaru, s-au încercat toate posibilitățile de mediere. Omul este înzestrat cu voință liberă, nu trebuie să gestioneze alții situația lui. La preotul Rotaru este o problemă mai veche, care a fost rezolvată”, spune preotul Gorbănescu.

Despre preoții certați cu disciplina sau capabili de delicte nu vom afla decât cercetându-le în paralel cu Arhiepiscopia, pentru că oamenii Bisericii nu mizează nici în viitor pe transparență: „Aceste activități sunt cu circuit închis”, a spus preotul Eva Dorel.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]


COMENTARII

WORDPRESS: 3
  • enorias 7 ani

    D-na Ana Maria daca v-ati fi documentat mai bine articolul ar fi continut mai putine erori iar concluzia formulata la final ar fi fost alta, cea corecta. Arhiepiscopia are un purtator de cuvint pe care ar fi trebuit sa-l consultati.

  • mos ion 7 ani

    Destui preoti sunt jnapani lacomi pohtitori la multele lumesti si depasesc in nisamţări pe bietii enoriasi. Se citeste pe fata lor, trebuie doar sa deschizi ochii. Sunt si multi preoti care pot fi modele de caracter conduita moralitate, dar aia raii strica imaginea si batjocoresc credinta.