Trei luni pentru restituirea taxei de poluare

Dimensiune text

Poprietarii de maşini din judeţul Neamţ care au înmatriculat în România o maşină în anul 2008 mai au la dispoziţie trei luni pentru a acţiona statul în instanţă, pentru a primi înapoi contravaloarea taxei de poluare.

Persoanele din judeţul Neamţ care au înmatriculat o maşină în anul 2008, imediat după introducerea taxei de poluare, cum se numea la acea vreme, mai au la dispoziţie doar trei luni, până la sfârşitul anului, să dea în judecată statul pentru a primi înapoi contravaloarea taxei, plus o dobândă substanţială.

Termenul în care se poate cere restituirea taxei de poluare este de cinci ani de la data la care a fost achitată. Instanţa competentă să soluţioneze astfel de cereri este Judecătoria Roman. Taxa judiciară de timbru pentru promovarea unei astfel de acţiuni este de 39 lei. Se restituie integral atât suma achitată pentru înmatricularea maşinii, cât şi dobânda calculată conform articolului 124, coroborat cu articolul 70, alinetul 1, din Codul de procedură fiscală. Se plătesc şi cheltuielile efectuate cu procesul, şi anume taxa judiciară de timbru şi onorariul de avocat.

Toţi cei care nu au promovat acţiune în instanţă pentru restituirea taxei de poluare trebuie să ştie că, anterior introducerii unei astfel de cereri, trebuie făcută o procedură prealabilă obligatorie cu Administraţia Finanţelor Publice. Documentaţia necesară pentru restituirea taxei, este: copie de pe cartea de identitate; chitanţa de plată a taxei, în original; copie de pe decizia de calcul a taxei pe poluare pentru autoturisme; copie de pe certificatul de înmatriculare al autoturismului; copie de pe cartea de identitate a autoturismului.

Primul pas în procesul de recuperare a taxei este înregistrarea unei petiţii la Direcţia Generală de Finanţe Publice, prin intermediul căreia solicitantul susţine că taxa este contrară dreptului comunitar şi discriminator şi se solicită restituirea ei, actualizată cu dobânda legală până la data plăţii.

Reprezentanţii Direcţiei sunt obligaţi să răspundă la această cerere în 30 zile. În situaţia în care răspunsul este negativ, cel care solicită returnarea taxei trebuie să întocmească o cerere de chemare în judecată a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, pe care o va depune la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a tribunalului în raza căruia îşi are domiciliul.

„Taxa de poluare introdusă de Romania, impusă maşinilor la prima lor înregistrare în România, contravine legislaţiei Uniunii Europene.

Respectiva lege are efectul de a descuraja importul şi punerea în circulaţie a maşinilor second-hand cumpărate în alte state membre”, a decis, în 7 aprilie 2011, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg.
Potrivit bilanţului activităţii Agenţiei Fondului pentru Mediu pe 2012, anul trecut au fost întocmite 5.522 note de restituire pentru taxa pe poluare pentru autovehicule, în valoare de 86.405.476,52 lei, din care 85.535.162,19 lei taxa pe poluare pentru autovehicule; 437.702,87 lei dobândă aferentă taxei pe poluare pentru autovehicule; 260.972,84 lei cheltuieli de judecată; 171.638,62 lei alte cheltuieli.COMENTARII

WORDPRESS: 0