Trei incendii într-o singură zi, în comuna Trifești

HomeActualitate

Trei incendii într-o singură zi, în comuna Trifești

 

 

Joi, 19 aprilie, la ora 13:27, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat prin numărul unic pentru apeluri de urgență „112” despre producerea unui incendiu la un depozit de furaje din comuna Trifeşti, satul Sofroceşti. La locul indicat de apelant s-au deplasat două echipaje de pompieri militari, cu două autospeciale de stingere, din cadrul Detașamentului de Pompieri Roman.

În urma evenimentului au ars aproximativ două tone de lucernă sub formă de baloţi, circa o tonă de coceni şi s-a degradat, pe o suprafaţă de circa patru metri pătraţi, acoperişul unei anexe. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost, conform ISU Neamț, focul deschis în spaţii deschise.

Joi, la ora 15:34, pompierii au fost anunțați despre producerea unui incendiu la o anexă gospodărească în satul Trifeşti. La locul incendiului s-au deplasat patru echipaje de pompieri militari, cu trei autospeciale de stingere şi un autocamion de intervenţie, din cadrul Detașamentului de Pompieri Roman. În urma evenimentului au ars aproximativ aproximativ 2,5 tone lemne de foc, 500 de kilograme de rumeguş şi s-a degradat acoperişul magaziei, pe o suprafaţă de circa 30 de metri pătraţi. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost, conform ISU Neamț, focul deschis în spaţii deschise.

Tot joi, la ora 17:00, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat despre producerea unui incendiu la deşeuri menajere în comuna Trifeşti. La locul evenimentului s-au deplasat trei echipaje de pompieri militari, cu două autospeciale de stingere cu apă şi spumă şi un autocamion de intervenţie, din cadrul Detașamentului de Pompieri Roman, fiind sprijiniţi şi de trei voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Trifeşti. În urma evenimentului au ars circa cinci tone deşeuri menajere şi resturi vegetale. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost, conform pompierilor, folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.

Recomandările pompierilor

Utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor și deșeurilor menajere conduce, adesea, la arderi necontrolate, care produc pagube materiale însemnate sau chiar pierderi de vieți omenești. Condiţiile de vânt şi nerespectarea măsurilor obligatorii de protecţie constituie elemente care întreţin şi favorizează propagarea focului.

„Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, ISU Neamț reaminteşte cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire. Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă. Realizarea arderii trebuie făcută doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi. Se va supraveghea în permanență arderea, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii. Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 de metri faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de zece metri faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă. Se vor asigura mijloacele tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control. De asemenea, se va avea în vedere responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc)”, informează ISU Neamț.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0