Trei dosare pentru aceleaşi fapte şi un singur anchetator

Dimensiune text

Din cazul de ultraj reclamat public de agentul Ioan Cănărău au rezultat trei dosare penale. Toate au ajuns în responsabilitatea aceluiaşi procuror. Dosarele au fost anchetate separat, iar în două situaţii magistratul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Roman a dat deja soluţii. Reprezentanţii Parchetului susţin că această situaţie nu este una de incompatibilitate.

Epopeea incidentului din aprilie, în care au fost implicaţi trei poliţişti locali, doi agenţi de poliţie de la Poliţia municipiului Roman şi alţi doi romaşcani, a ajuns la un alt capitol, dar a rămas la acelaşi anchetator. Magistratul Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman trebuie să dea o soluţie în cazul plângerii depuse de unul dintre cei doi romaşcani împotriva poliţiştilor de la Poliţia naţională. Agenţii de poliţie Ioan Cănărău şi Gheorghe Varganici sunt acuzaţi de purtare abuzivă şi lipsire de libertate în mod ilegal. Plângerea a fost repartizată aceluiaşi procuror care s-a ocupat şi de primele două dosare făcute în acest caz. Un dosar a ajuns în instanţă, după ce poliţiştii implicaţi în incident au făcut plângere penală penru comiterea infracţiunii de ultraj împotriva celor doi romaşcani. Al doilea dosar l-a vizat pe agentul Ioan Cănărău, acesta fiind cercetat pentru compromiterea intereselor justiţiei, după o sesizare din oficiu a reprezentantului Poliţiei municipiului Roman. Procurorul a concluzionat că Ioan Cănăru nu este vinovat de această infracţiune, întrucât „pentru a fi întrunite elementele constitutive ale infracţiunii (…) este necesar ca subiectul activ al acestei infracţiuni, care este un funcţionar public, să fi luat la cunoştinţă de mijloacele de probă în exercitarea funcţiei. Or, în speţa de faţă, Cănărău Ioan a luat la cunoştinţă de înregistrările video în calitate de persoană vătămată, nu de funcţionar public, el filmând cu telefonul personal pe Nastasă Constantin chiar în momentul când acesta îl ameninţa, atât pe el cât şi pe ceilalţi patru poliţişti”.

Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman consideră că nu există o stare de incompatibilitate în acest caz. Conform magistraţilor de la Parchet, acelaşi procuror poate pronunţa o soluţie favorabilă celui care a reclamat purtarea abuzivă şi lipsirea de libertate în mod ilegal – dacă există dovezi în acest sens -, chiar dacă reclamantul din acest nou dosar a fost trimis în judecată, de acelaşi anchetator, pentru ultraj.

Reamintim faptul că, în luna aprilie, după un scandal început în stradă şi continuat în sediul Poliţiei Locale Roman, doi bărbaţi au fost acuzaţi că au ultragiat trei poliţişti locali şi doi agenţi de poliţie de la Poliţia municipiului Roman. Cei doi bărbaţi au fost ţinuţi încătuşaţi în sediul Poliţiei Locale, din cauză că ar fi fost agresivi şi i-ar fi ameninţat pe oamenii legii. Cei doi romaşcani acuzaţi susţin că au fost agresaţi fizic de poliţişti. Cazul a devenit unul intens dezbătuit după ce Ioan Cănărău a făcut publice filmări făcute de el în sediul Poliţiei Locale, cu cei doi bărbaţi încătuşaţi, şi a intrat în  greva foamei pentru câteva zile, pe motiv că superiorii săi nu au înregistrat fapta ca ultraj. Ioan Cănărău susţine că nu a fost chemat, până acum, să de reclamaţii cu privire la acuzaţiile de purtare abuzivă şi lipsire de libertate în mod ilegal şi că acuzaţia nu i-a fost adusă la cunoştinţă în mod oficial.


COMENTARII

WORDPRESS: 0