TREI BLOCURI ŞI ŞAPTE CASE, ÎN PERICOL DE PRĂBUŞIRE ÎN CAZ DE CUTREMUR

HomeActualitate

TREI BLOCURI ŞI ŞAPTE CASE, ÎN PERICOL DE PRĂBUŞIRE ÎN CAZ DE CUTREMUR

romanul de sus 680x365Trei blocuri, toate centrale, şi şapte case de pe centrul istoric din Roman au fost încadrate în clasele 1, 2 şi 3 de risc seismic. Conform evidenţei construcţiilor expertizate tehnic, înregistrată la Direcţia de Urbanism Roman, peste 200 de persoane locuiesc în aceste imobile. Cea mai veche construcţie înregistrată pe această listă datează din 1880 şi în ea locuiesc acum zece persoane, însă imobilul prezintă gradul II de risc seismic. 

Lista începe cu blocul „cu bulină”, scările A şi B. Fostul bloc 3 de pe strada Nicolae Titulescu este acum blocul 17 de pe bulevardul Roman Muşat şi a fost ridicat în 1962, în regim parter şi trei etaje, în imobil locuind 51 de persoane. Blocul este încadrat în clasa I de risc seismic, adică are „bulină roşie”

Un alt bloc cu probleme este situat pe strada Tineretului – blocul 2, cu patru etaje, construit în 1969 şi în care locuiesc 73 de persoane. Acest imobil este încadrat în clasa a treia de risc seismic.

Pe strada Cuza Vodă, la nr. 6, este înregistrat un imobil cu parter şi un etaj, la parter fiind spaţiu comercial şi la etaj locuinţe, care a fost construit în 1923 şi aici locuiesc şapte persoane. Imobilul este încadrat cu gradul II de risc seismic.

Pe strada Ștefan cel Mare sunt două case, cu parter şi etaj, la nr. 249 (fostul sediu al Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi se află pe lista monumentelor istorice, clădirea fiind denumită „Casa elveţiană”) şi nr. 218, construite în 1926, respectiv 1898, ambele încadrate cu gradul II de risc. În locuinţe vieţuiesc 27 de persoane, respectiv 19. Casa construită în 1898 este revendicată.

Alte cinci case de pe strada Ștefan cel Mare au probleme. La nr. 233 este o casă construită în 1915, în ea locuiesc 17 persoane, dar imobilul are clasa I de risc seismic. Pe Ștefan cel Mare nr. 235 este o casă în care stau şase persoane, construită în 1917 şi care prezintă acelaşi pericol. Casa cu nr. 220 de pe Ștefan cel Mare, construită în 1880, prezintă doar gradul II de risc seismic, aici locuind zece persoane. Pe Ștefan cel Mare, nr. 237, locuiesc şase persoane într-o casă ridicată în 1908 şi care prezintă acum gradul I de risc.

Ultima casă, dar în care nu locuieşte nimeni, fiind restituită, este Ștefan cel Mare nr. 238, construită în 1891 şi care are gradul II de risc seismic.

Diferenţa între clasele de risc seismic

Pentru clasa I de risc seismic, imobilele încadrate în această clasă prezintă pericol major de prăbuşire în cazul unui seism cu magnitudinea mai mare de 7 grade pe scara Richter. În clasa 2 de risc seismic intră imobilele pentru care posibilitatea de prăbuşire în caz de cutremur este mică, însă un seism major poate afecta elementele de compartimentare, scările, fără însă a pune în pericol structura de rezistenţă. Pentru clasa a 3-a, specialiştii spun că imobilele pot suferi avarii minore în cazul unui seism: poate cădea tencuiala, pot apărea fisuri şi crăpături la pereţi, fără ca viaţa locatarilor să fie pusă în pericol.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0