„Trebuie să ne ținem rangul și după moarte” – cavou la preţ de garsonieră

Dimensiune text

Familia judecătorului din comunitatea ţigănească şi-a făcut cavou de 10.000 de euro. Cavoul din marmură neagră are opt locuri, cu gresie şi faianţă şi uşi de termopan.

Imediat ce intri în cimitir, pe partea dreaptă a aleii principale, nu ai cum să nu remarci cavoul impunător, din marmură neagră. Străluceşte a nou, contrastând cu vecinii întru veşnicie, eclipsând monumentul din imediata apropiere, construit la început de secol XX, unde îşi dorm somnul de veci opt descendenţi ai celebrei familii de boieri din zona Romanului, Vasiliu – Bolnavu.

De pe frontispiciul cavoului de marmură neagră te privesc proprietarii cavoului. Nu din fotografie, ci din imagini mari, realizate într-o tehnică specială. Mariana şi Ion Boceanu, una din cele mai respectabile familii ale comunităţii ţigăneşti din oraş, şi-au asigurat confortul pe lumea cealaltă pe măsura confortului de care se bucură în viaţa de zi cu zi şi a respectului de care s-au bucurat printre membrii comunităţii în timpul vieţii. Preţul plătit spun ei că nu a fost mare.

Cavoul familiei Boceanu, alături de monumentul familiei Vasiliu - Bolnavu

Cavoul familiei Boceanu, alături de monumentul familiei Vasiliu – Bolnavu

„Până acum, cu cheltuielile de construcţie şi cu locul pe care l-am cumpărat, am cheltuit 10.000 de euro. Cât o garsonieră aflată nu chiar în centrul oraşului. Nu a fost mult, am muncit şi noi, ne-au ajutat cu bani şi copiii care mai sunt plecaţi prin afară. Suntem o familie de vază din comunitate, eu mă trag dintr-o familie bogată de ţigani, tatăl meu a fost judecător ţigănesc, la fel şi fratele meu, şi soţul meu. Când am pornit în viaţă am avut un ajutor de la familie, nu am plecat chiar de jos. Trebuie să ne ţinem rangul şi după moarte”, îmi explică simplu Mariana Boceanu.

La cavou a început să lucreze de un an şi jumătate, după moartea fratelui mai mic, Iordan Berescu, cunoscut în comunitatea ţigănească cu numele „Boss”. De altfel, numele sub care a fost cunoscut în comunitate este trecut şi pe cruce, lângă numele oficial al fostului judecător al ţiganilor din Roman. La moartea lui a luat Mariana Boceanu decizia a face tot ce-i stă în putinţă ca familia să rămână unită şi după moarte. „Eu aveam loc cumpărat, din vreme, mai la marginea cimitirului. Dar, pentru că am fost şi noi cineva în viaţa noastră, am zis că trebuie să ne găsim un loc mai în centru şi să rămân şi după moarte la picioarele fratelui meu, pe care l-am crescut de la două luni”, îmi spune Mariana Boceanu.

cavou3Cavoul are opt locuri, căptuşite cu gresie şi cu faianţă, uşi de termopan, dar este încă departe de a fi gata. Proiectele finale sunt stopate, deocamdată, de lipsa spaţiului din cimitir. „Aş vrea să cumpăr locul din faţa mormântului fratelui meu, ca să fac acolo un loc pentru pomană, cu masă de marmură. La noi se fac la cimitir pomeni mari, când e o sărbătoare importantă venim cu tot ce trebuie pentru masă la cimitir şi mâncăm acolo şi petrecem, să se bucure şi neamurile noastre plecate pe lumea cealaltă. Aşa e tradiţia ţigănească şi noi o ţinem în continuare, chiar dacă suntem educaţi, am făcut şcoală şi suntem o familie înstărită. Eu am terminat Liceul economic, am nepoţi de frate care au făcut Dreptul, dar nu ne-am rupt nici de legile noastre”, mai povesteşte Mariana Boceanu.COMENTARII

WORDPRESS: 4
 • balan razvan 7 ani

  WOW! WOW! WOW! Senzational articol !!! FLASH FLASH FLASH !!!

  URAAAAAAAAAA URAAAAAAAA

  • Cicerone 7 ani

   Am avut ocazia sa vizitez morminte din Ardeal. Aveau pancarde la marginea aleilor care spuneau „sa ingrijiti morminele”, nu au atata opulenta, 80 la suta sunt foarte ingrijite. La Roman am gasit mormantul de trei ori intr-un an de zile cu buruiana taiata si pusa peste cavou.

 • om 7 ani

  In fata mortii suntem egali!Nimeni nu are rang,titluri,avere sau loc in societate .

 • eu 7 ani

  Va rog din suflet ni mai promovati doar fata asta a romilor. Va spun sincer ca sunt multe alte lucruri frumoase de promovat din randul etniei Mele si nu acestiVIERMI, gen cioaba sau cei din acest material… Astia sunt cei care ne vor face de ras intotdeauna