Prima paginăSlide news

Tratamentul chirurgical al cataractei

Tratamentul chirurgical al cataractei

Dimensiune text

Dr. Silvia Sălceanu, medic specialist Oftalmologie, Arcadia

Cataracta reprezintă opacifierea cristalinului, proces ce are loc gradual. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, cataracta este situată pe locul al doilea ca motiv de scădere a vederii, urmată de glaucom, degenerescența maculară legată de vârstă şi retinopatia diabetică. Pacienții cu cataractă văd ca printr-un geam aburit, vederea putând scădea până la percepția doar a unor umbre. Un alt simptom poate fi un disconfort apărut la soare puternic sau la zăpadă. Cataracta trebuie deosebită de alte patologii care pot avea simptome asemănătoare, de aceea un consult oftalmologic trebuie făcut la primele semne de scădere a vederii.

Tratamentul cataractei este doar chirurgical. Procedura durează 30 de minute, sub anestezie locală.

Pacienții trebuie să facă un set minim de analize preoperatorii și un consultul cardiologic preoperator, pentru a exclude patologii cardiace ce ar putea interfera cu realizarea operației de cataractă în siguranță.

În cazul pacienților cu patologii ce nu permit operația sub anestezie se face anestezie generală, în condiții de maximă siguranţă.

Operația de cataractă prin facoemulsificare

Se fac trei incizii: una principală de 2.2 mm şi 2 sideporturi de 1.2 mm. Se decupează un capac la sacul ce conține cataracta. Prin capacul creat (capsulorexis) se introduce vȃrful de facoemulsificare ce fragmentează cataracta și o aspiră. În sacul curățat complet de conținut se implantează cristalinul artificial, o lentilă de plastic cu proprietăți refractive. Totul este posibil cu ajutorul unui aparat performant de facoemulsificare, fragmentarea cataractei fiind realizată cu ultrasunete. Recuperarea este rapidă, pacientul putându-se bucura de vederea îmbunătățită din primele zile postoperator.

Operația de cataractă extracapsulară

Dacă cataracta are o duritate excepțională, vederea fiind scăzută de câțiva ani, se poate alege procedeul extracapsular ce implică anestezie retrobulbară, realizarea unui șanț scleral și a unei incizii mari de 10-12 mm. Cristalinul opacifiat se extrage folosind ansa cu apă. Cristalinul artificial se pune la fel ca la facoemulsificare, în sac. La finalul procedurii se pot pune 2-3 fire de sutură pentru închiderea în siguranță a ochiului.

Recuperarea după operația extracapsulară este mai lungă, disconfortul ocular poate persista prima săptămână postoperator. Pacientul poate rămâne cu astigmatism considerabil ce se poate corecta doar cu ochelari. Având în vedere aceste inconveniente, operația extracapsulară se alege întotdeauna cântărind bine avantajele/riscurile şi discutând îndelung opțiunile cu pacientul.

Chirurgia cataractei este realizată conform ultimelor protocoale moderne, astfel că riscurile și complicațiile pot apărea extrem de rar. Sala de operație, aparatul de facoemulsificare și instrumentele folosite sunt de ultimă generație pentru a oferi maximă siguranță pacientului.

Pentru informații și programări, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

COMENTARII

WORDPRESS: 0