HomeSocialSanatate

Tratamentul beţivilor consumă din banii pacienților corecți

Săptămânal, zeci de beţivi ajung la Centrul de Primiri Urgenţe al Spitalului Roman. Afecţiunile cu care ajung la spital necesită tratamente care, de multe ori, depăşesc decontările pe care unitatea sanitară le primeşte de la Casa de Asigurări.

Zilnic, persoane care consumă cantităţi semnificative de alcool în mod repetat fie leşină pe stradă, iar trecătorii anunţă Ambulanţa, care îi aduce la spital, fie se implică în diferite scandaluri, care se lasă cu bătăi, după care destinaţia este aceeaşi – la Urgenţe. Conform prevederilor noului Contract Cadru, care reglementează condiţiile acordării îngrijirilor medicale spitaliceşti, în perioada 2014-2015, dacă aceste persoane au o asigurare de sănătate, ele beneficiază de tratament gratuit, pentru care spitalul primeşte decontare din partea Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamţ. „Cea mai frecventă afecţiune cu care beţivii ajung la spital este hepatita alcoolică. Conform noilor reguli, dacă pacientul are asigurare, i se face internare de zi, de 12 ore, pe secţia Medicală, iar nouă ni se decontează, pe fişa de zi cu acest diagnostic, din partea CAS Neamţ, 271 de lei. Dacă pacientul mai are şi alte afecţiuni, care nu se pot trata în 12 ore, i se face foaie de internare continuă, pentru care primim, de la CAS, 1.480 de lei pe caz rezolvat. Problema aici intervine. Dacă i se face foaie de internare continuă, aceşti bani, de multe ori, nu sunt suficienţi pentru a acoperi tratamentul. Sunt situaţii în care, prin gravitatea cazului, se consumă cu mult mai mult decât ce obţinem de la Casă, iar nouă nu ni se decontează fiecare foaie, ci se face o medie înmulţită cu numărul de cazuri. Diferenţa este acoperită de la acele foi pentru care nu sunt necesari 1.480 de lei pentru rezolvare”, precizează medicul Cătălina Pălăncianu, managerul general al Spitalului Municipal de Urgenţă Roman.

De cele mai multe ori, persoanele care obişnuiesc să consume alcool şi ajung des pe la spital nu sunt asigurate. În aceste cazuri, ele rămân internate la Centrul de Primiri Urgenţe (CPU), care are finanţare independentă de cea a spitalului, respectiv din partea Ministerului Sănătăţii. Dacă problema cu care ajung pe mâna medicilor nu poate fi rezolvată în 12 ore, atunci li se poate face foaie de spitalizare continuă, de trei zile, dacă medicii consideră că acel caz poate fi înregistrat ca o urgenţă, foaie pentru care spitalul poate primi decontare de la CAS Neamţ, dacă este clar justificată şi documentată de personalul medical.

Comentarii

WORDPRESS: 0