Prima paginăActualitate

Tragedie evitată la timp în cazul concertului Carla’s Dream din mall-ul din Piatra Neamţ

Tragedie evitată la timp în cazul concertului Carla’s Dream din mall-ul din Piatra Neamţ

Dimensiune text

 

carlas concertO tragedie s-a evitat la Piatra Neamţ, acolo unde vineri, 20 mai, una dintre cele mai în vogă trupe – Carla’s Dream – a susţinut un concert în mall-ul din oraş, dar pentru care organizatorii nu s-au pregătit. Aşa se face că nu mai puţin de nouă persoane au leşinat, moment în care, la solicitarea unui reprezentant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ, concertul a fost oprit. Reprezentanţii formaţiei au fost total de acord cu sistarea reprezentaţiei, mai ales că aerul era insuportabil, iar aceştia au declarat că vor sesiza organele penale, lucru care s-a şi întâmplat.

Ce s-a întâmplat la concert

În ultimele zile, reprezentanţii Poliţiei şi cei ai ISU Neamţ au oferit mai multe informaţii care să lămurească această situaţie şi, mai mult, ce trebuie să facă cei care doresc să mai organizeze astfel de concerte, dar care, în acelaşi timp, trebuie să ofere siguranţă tuturor participanţilor.

Reprezentanţii ISU Neamţ au explicat primii ce s-a întâmplat. „Vineri, 20 mai a.c., începând cu orele 19.30, la Galleria Mall a fost susţinut un concert de muzică la care a luat parte un public numeros, format în mare parte din copii. La acest spectacol, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă «Petrodava» al judeţului Neamţ a asigurat măsuri specifice de prevenire, de la faţa locului, cu un echipaj format din patru subofiţeri şi o autospecială de stingere a incendiilor cu apă şi spumă. Din cauza faptului că era un număr foarte mare de persoane într-un spaţiu foarte mic şi nu se mai putea asigura o eventuală evacuare în condiţii de siguranţă, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «Petrodava» al judeţului Neamţ a dispus deplasarea la faţa locului a inspectorilor de prevenire pentru a efectua verificări suplimentare destinate siguranţei participanţilor. Din cauza apariţiei stărilor de leşin în rândul mai multor persoane, comandantul echipajului de pompieri aflat la faţa locului, plt. maj. Buţurcă Cătălin, împreună cu organizatorii au decis sistarea concertului. Echipajul de pompieri a colaborat foarte bine cu echipajul Serviciului Judeţean de Ambulanţă, condus de dr. Albu Dorice, fiind asistate nouă persoane, dintre care patru au fost transportate la spital. În acelaşi timp, inspectorul şef a ajuns la faţa locului, a dispus evacuarea ordonată a persoanelor, acţiune în care au colaborat efectivele ISU, forţele de jandarmi aflate la faţa locului şi reprezentanţii firmei de pază. Totodată, s-a solicitat sprijinul organelor de poliţie, care au trimis la faţa locului două echipaje pentru asigurarea măsurilor de ordine publică şi pentru dirijarea circulaţiei”, se arată în comunicatul de presă al ISU Neamţ, trimis în seara în care s-a desfăşurat evenimentul.

Concertele cu peste 200 de persoane trebuie anunţate

După tot acest eveniment care, din fericire, nu a făcut şi victime, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a solicitat inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă întreprinderea demersurilor în vederea notificării de către administratorii construcţiilor, cu privirea la intenţia de a organiza manifestări care presupun prezenţa a minimum 200 de persoane, în spaţii închise.

Într-un comunicat de presă, pentru prevenirea unor situaţii similare, care pot pune în pericol viaţa şi siguranţa participanţilor la diverse evenimente cu public numeros, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă reaminteşte principalele obligaţii ce revin organizatorilor în astfel de situaţii, respectiv:
– stabilirea planului de organizare a evacuării utilizatorilor, odată cu finalizarea lucrărilor de realizare a amenajărilor;
– respectarea numărului maxim de persoane prevăzut în proiectul de amenajare, pentru manifestările în spaţii închise;
– delimitarea zonelor amenajate temporar în spaţii închise cu mijloace de marcare şi indicatoare de securitate corespunzătoare;
– instruirea personalului cu atribuţii pe linia apărării împotriva incendiilor asupra modalităţilor practice de acţiune privind evacuarea utilizatorilor în caz de incendiu.
În vederea susţinerii climatului de siguranţă la astfel de evenimente, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a dispus unităţilor subordonate informarea administratorilor clădirilor de tip mall sau a altor categorii de construcţii în care se organizează manifestări de gen, cu privire la obligaţiile enumerate.

Dosar penal pentru vătămare corporală

Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă. „Urmare a evenimentului, poliţiştii nemţeni au demarat cercetări în cadrul unui dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatră Neamţ. În cursul zilei de astăzi (n.r. – sâmbătă, 21 mai) au avut loc primele audieri în dosar. În cauză se fac cercetări pentru stabilirea cu exactitatea a tuturor împrejurărilor în care s-a produs acest eveniment şi dispunerea măsurilor legale ce se impun. Menţionam că, în timpul spectacolului de aseară, poliţiştii au venit în sprijinul colegilor de la Inspectoratul de Situaţii de Urgenţă pentru a ajută la evacuarea persoanelor şi pentru a asigură zonă”, se arată în comunicatul Poliţiei.

Mesajul Carla’s Dream pentru fani

Membrii trupei Carla’s Dream au postat, imediat după închiderea concertului, un mesaj pentru fani, dar mai ales pentru cei care organizează astfel de evenimente fără a se asigura că nu se vor întâmpla incidente.

„Am oprit concertul din Piatra Neamţ. Temperatură imposibil de suportat pentru public, mai ales pentru copii. Mai multe persoane (inclusiv copii) care şi-au pierdut conştienţa. Vom acţiona legal. Oamenii au venit la un concert şi nu la «mall» şi, cu toate că legal nu este responsabilitatea noastră, vă rugăm să ne scrieţi pe mara.ciama@globalrecords.com pentru asistenţă juridică gratuită în sensul acestui caz. De asemenea vom sesiza toate organele competente pentru a «sensibiliza» afaceriştii care au adus 2 (DOUĂ!!!!!) baxuri de 6 sticle de jumătate de litru chiar când au văzut prima persoană scoasă de ambulanţă din sala supraplină! Nu ne vom lăsa şi îi rugăm pe cetăţenii din Piatra Neamţ să se solidarizeze în acest caz. Putea fi mult, MULT MAI GRAV! Acum depunem plângere la Poliţie şi lucrăm la sesizările necesare. Aşa concerte NU trebuie să aibă loc niciodată! Ne cerem scuze de la toţi care au venit cu sufletul deschis acolo, dar altfel nu puteam proceda. Să răspundă!”, a fost mesajul trupei, care a fost distribuit în reţeaua facebook de aproape 3.800 de persoane şi a strâns peste 800 de comentarii.

 

 

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0