Prima paginăSanatate

Tragedia de la Spitalul Județean Piatra Neamț: șapte bărbați și trei femei și-au pierdut viața, în urma unui incendiu

Tragedia de la Spitalul Județean Piatra Neamț: șapte bărbați și trei femei și-au pierdut viața, în urma unui incendiu

Dimensiune text

 

Sâmbătă seară, 14 noiembrie, un incendiu a izbucnit la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Piatra Neamț, în secția de Anestezie Terapie Intensivă (ATI), în urma căruia zece pacienți și-au pierdut viața, iar un medic a fost grav rănit.

Conform ISU Neamț, în jurul orei 19:00, a fost anunțat un incendiu la secția de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț. În aproximativ cinci minute de la primirea apelului, pompierii au ajuns la fața locului și au constatat că incendiul se manifesta cu flacără și degajări mari de fum, la secția ATI, în cele două saloane aflate la etajul 2 al spitalului.

Prioritatea echipajelor de intervenție a reprezentat-o salvarea persoanelor surprinse în urma incendiului, din cele două încăperi. Pentru evacuarea de urgență a pacienților, precum și pentru stingerea incendiului, pompierii au acționat simultan, atât din exterior, cu ajutorul scărilor, cât și din interior, prin echipe de căutare-salvare special echipate. Incendiul a fost lichidat în aproximativ 25 de minute de la primirea apelului.

Având în vedere numărul persoanelor implicate, pentru gestionarea eficientă a evenimentului a fost activat Planul Roșu de Intervenție, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale. Totodată, pentru optimizarea misiunii de răspuns, forțele și mijloacele de intervenție au fost suplimentate gradual, la fața locului. Astfel, echipajele de salvatori au fost suplimentate cu pompieri și resurse medicale de la ISU Neamț, ISU Bacău, ISU Iași și Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Neamț, respectiv: ISU Neamț: o autospecială pentru transport victime multiple și două ambulanțe SMURD cu medic; ISU Iași: două Autospeciale pentru transport victime multiple și două ambulanțe SMURD cu medic; ISU Bacău – o autospecială pentru transport victime multiple; SAJ Neamț – nouă ambulanțe tip B.

„Misiunea a fost una dificilă având în vedere numărul mare de persoane aflate la interior, precum și vizibilitatea scăzută din cauza fumului degajat, pompierii militari acționând pentru evacuarea pacienților din cele două saloane. Ulterior acestei operațiuni, s-a constatat decesul celor opt persoane aflate în incinta unde a izbucnit incendiul, iar celelalte opt aflate în salonul alăturat au fost duse la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului. Din nefericire, două dintre acestea, deja aflate în stare critică din cauza infectării cu noul tip de coronavirus, au decedat”, au precizat reprezentanții ISU Neamț.

Pacienți transferați la Spitalul modular de la Lețcani

ISU Neamț, precizează că, pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impuneau pacienților evacuați și care nu puteau fi continuate la spitalul din Piatra Neamț, s-a luat decizia transferului la Spitalul Modular din Lețcani, județul Iași. Cele șase persoane au fost transportate cu două autospeciale de transport victime multiple și două unități de terapie intensivă mobilă. Totodată, împreună cu acestea a fost transportată și o altă persoană confirmată pozitiv, aflată la UPU în așteptarea internării la terapie intensivă. Pe toată perioada deplasării, persoanele au beneficiat de asistență medicală acordată de echipaje ale UPU SMURD Iași.

Medicul de gardă ar fi încercat să salveze pacienții

Printre persoanele afectate în urma incendiului se află și medicul de gardă. Acesta ar fi încercat să salveze un pacient internat în momentul incendiului, a declarat pentru Mediafax directorul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, Lucian Micu: „Din dorința lui de a salva cât mai multe vieți. Putem spune că s-a aruncat în flăcări pentru a-i salva. El a scos din celălalt salon, salonul alăturat. A încercat să intervină și unde ardea”.

În sprijinul medicului, s-a luat de urgență măsura transportului cu o unitate de terapie intensivă mobilă SMURD la aeroportul din Iași, de unde a fost preluat cu o aeronavă militară pusă la dispoziție de Ministerul Apărării Naționale și transportat la Spitalul Floreasca din București. Totodată, în urma acordului primit de spitalul militar „Regina Astrid” din Bruxelles, medicul a fost transferat în cursul acestei dimineți, cu o aeronavă pusă la dispoziție de MApN. Asistența și echipamentele medicale necesare transportului pacientului vor fi asigurate de un echipaj aparținând UPU-SMURD București.

La intervenția de sâmbătă seară au participat 140 de pompieri, medici și asistenți de la ISU Neamț, SAJ Neamț, ISU Iași, ISU Bacău, Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț, Spitalul Clinic de Urgență Sf. Spiridon Iași și Spitalul Clinic Militar de Urgență Iași, fiind implicate 8 autospeciale de stingere, 1 autoscară, 1 autospecială de descarcerare, 14 ambulanțe tip B, 4 Unități de Terapie Intensivă Mobilă, 4 autospeciale transport persoane victime multiple.

Totodată, conform competențelor, poliția a derulat misiuni de identificare a victimelor, aparținătorii acestora fiind informați despre starea de sănătate a pacienților și transportul acestora către o altă unitate spitalicească. Totodată, au fost derulate și misiuni de informare a familiilor celor decedați, au mai precizat reprezentanții ISU Neamț.

Victimele, șapte bărbați și trei femei

Conform reprezentanților SJU Piatra Neamț, cei zece pacienți care se aflau în stare critică și primeau îngrijiri în secția ATI și care și-au pierdut viața în urma incendiului erau șapte bărbați și trei femei, cu vârsta cuprinsă între 67 și 86 de ani. Ceilalți șase pacienți, care se aflau în salonul alăturat celui care a fost afectat în totalitate de incendiu, au fost transferați sâmbătă noapte către Spitalul modular din Lețcani.

„Conducerea SJU Piatra Neamț a luat toate măsurile pentru a asigura o continuitate a activității de salvare a vieților pacienților care necesită ventilație mecanică. Astfel, în cadrul UPU a fost amenajat un salon cu două paturi pentru ATI. În același timp, s-au început demersurile pentru amenajarea, la etajul 3 al unității sanitare, a unui salon pentru ATI. În cursul nopții, conducerea Spitalului a realizat o listă cu necesarul de materiale și echipamente, urmând ca aceasta să ajungă la Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției Neamț, astfel încât să fie găsite soluții rapide și bune pentru ca pacienții în stare critică să primească îngrijirile de care au nevoie în unitatea medicală județeană”, au mai precizat reprezentanții SJU Piatra Neamț.

Ancheta a fost preluată de Parchetul General

Ministrul Sănătații s-a deplasat sâmbătă seara de urgență la Piatra Neamț și la Iași, pentru evaluarea situației. Ancheta a fost preluată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care au ajuns duminică dimineața la Piatra Neamț.

„Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție va prelua ancheta în cazul incendiului de la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamț. Cauza a fost înregistrată inițial pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț, care s-a sesizat din oficiu, fiind dispusă începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă”, arată un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

 

 

Foto: Știri Neamț

 

COMENTARII

WORDPRESS: 3
  • Cristian 3 săptămâni

    Din pacate, au murit oameni nevinovati! Dumnezeu sa-i ierte! Inca o dovada ca, INCOMPETENTA UCIDE! Toti cei iresponsabili, indiferent de functiile pe care le ocupa, trebuie sa raspunda in conformitate cu prevederile legale!

  • Ciprian preda 3 săptămâni

    Ma scuzati niste indolenti fabrica eroi care nu pre era azul fiind o sectie Ati nu trbuia sa fie dl doctor pompier…..sa le fie rusine…