HomeActualitateNeamt

Traficanți de etnobotanice din Neamț, prinşi de polițişti

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii DIICOT au prins, joi, o grupare infracţională care se ocupă cu traficul şi consumul ilicit de substanţe cu efecte psihoactive. 41 de persoane au fost duse la sediul DIICOT Neamţ, pentru audieri. 

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au documentat activitatea unei grupări infracţionale organizate cu preocupări pe linia traficului şi consumului ilicit de substanţe cu efecte psihoactive. În urma a 37 percheziţii efectuate joi, 28 mai, de către poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii DIICOT, au fost ridicate 29 de kilograme de fragmente vegetale, sume mari de bani, electronice şi diverse obiecte folosite la porţionarea şi ambalarea drogurilor, fiind identificate şi două laboratoare clandestine.

diicot 02Joi dimineaţa, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Neamţ, sub coorodonarea procurorilor DIICOT, au efectuat 37 de percheziţii domiciliare, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Bihor, Sălaj, Maramureş, Neamţ şi Cluj. A fost vizată o grupare infracţională organizată pe două paliere, cu preocupări pe linia traficului şi consumului ilicit de substanţe cu efecte psihoactive, pe teritoriul României. Activitatea acesteia a condus la formarea unor adevărate reţele de distribuitori locali în mai toate oraşele ţării, fie individual, fie în grup, care, achiziţionând cantităţi importante de substanţe cu efecte psihoactive, le-ar fi repus în vânzare, obţinând, la rândul lor, profituri substanţiale.

Din investigaţii a reieşit faptul că, în perioada septembrie 2014 – mai 2015, ar fi fost distribuite la nivel naţional, 5.966 de colete, în valoare de aproximativ 1.800.000 de lei.

În urma percheziţiilor desfăşurate au fost identificate două laboratoare clandestine, primul pentru porţionarea şi ambalarea fragmentelor vegetale, iar cel de-al doilea pentru tratarea – condiţionarea fragmentelor vegetale cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Totodată, au fost ridicate mai multe obiecte, printre care electronice, 29 kilograme de fragmente vegetale, bani (6.480 de lei, 305 euro), un recipient din plastic cu capacitate de 1.000 de grame cu un praf alb şi alte obiecte folosite pentru tratarea materialelor vegetale.

De asemenea, s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra a două autoturisme.

În urma percheziţiilor, şase persoane au fost conduse la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Vâlcea şi 41 persoane la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Neamţ, pentru a fi audiate, fiind cercetate pentru constituirea unui grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie, şi efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând si disimulând că acestea sunt autorizate.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

La activităţi au participat şi poliţişti specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Oradea, Zalău şi Maramureş, Bacău, Suceava, Oradea Cluj şi Vrancea, luptători de acţiuni speciale şi jandarmi.

Comentarii

WORDPRESS: 0