HomeEducatie

TRADIŢIILE POPULARE, „LA PREŢ” LA ȘCOALA HORIA

Un spectacol artistic deosebit, care a reînviat vechiul obicei al șezătorilor, a marcat bilanțul primului an de desfășurare a proiectului „Tradițiile populare populare – emblema identității naționale” desfășurat în acest an școlar la Școala „Carmen Sylva” din Horia.

 

 

Șezătoarea copiilor a fost cu atât mai reușită cu cât s-a desfășurat într-un cadru deosebit: interiorul unei camere țărănești, reconstruit, cu grija pentru păstrarea autenticului, de către educatoarele Viorica Apetrei și Carmen Mititelu de la Școala Horia.
„Am reușit să aducem în această cameră obiecte folosite de străbunicii noștri în gospodărie, vase, perne, fețe de masă brodate, cuverturi, preșuri, dar nu din cele făcute acum, special pentru expoziții, ci obiecte care într-adevăr au fost folosite, unele dintre ele având peste 100 de ani vechime”, a spus educatoarea Ionela Laura Caraiman, coordonatoarea proiectului.

La șezătoare au fost prezenți numeroși părinți, care i-au aplaudat pe toți cei care au urcat pe scena improvizată: actori, cântăreți, recitatori sau membri ai echipei de dansuri „Dragomirești”.
„Am inițiat acest proiect din dorința de a scoate la lunmină aceste comori, care sunt tradițiile populare, și de a dovedi că sintagma „de pe vremea bunicii” nu înseamnă ceva vechi și demodat, ci ceva vechi și de preț. Am vrut, deasemenea, să-i scoatem pe copii de pe facebook și de pe calculator, să le arătăm o alternativă interesantă și educativă de petrecere a timpului liber. Feed-backul pe care l-am primit a fost unul pozitiv. Copiii s-au mobilizat exemplar, nu a fost nevoie să tragem de ei pentru a-i îmbrăca în costumul popular sau pentru a pregăti dansuri populare, deși toate acestea au însemnat efort pentru ei. Am reușit să organizăm activități în fiecare lună în cadrul proiectului, am participat la concursuri și ei sunt cei care abia așteaptă o nouă activitate. Tocmai de aceea ne propunem să continuăm proiectul și în anul școlar viitor, la un alt nivel însă, cu activități noi și interesante”, a spus educatoarea Ionela Laura Caraiman, coordonatoarea proiectului.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Permiteti-mi sa fac o mica, dar necesara precizare: Doamna Apetrii Viorica este profesor pentru invatamantul primar, nu educatoare); dumneaei, impreuna cu doamna educatoare Carmen Mititelu au contribuit personal, dar si prin implicarea parintilor, la colectarea de obiecte traditionale autentice folosite la amenajarea spatiului in care s-a desfasurat activitatea.