Prima paginăRomanRural

Tradiție, credință, cântec, joc şi voie bună, la Roman şi în satele vecine

Dimensiune text

Zece biserici din Protopopiatul Roman îşi vor sărbători hramul pe 15 august.

Credincioşii ortodocşi şi catolici sărbătoresc sâmbătă, 15 august, Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai importante sărbători ale creştinătăţii. Cunoscută în popor sub numele de Sfânta Maria Mare, sărbătoarea aminteşte de momentul în care Fecioara Maria „adoarme” pentru totdeauna, trupul şi sufletul său fiind luate la ceruri de însuşi Iisus Hristos.

Zece biserici ortodoxe din Protopopiatul Roman îşi vor sărbători hramul pe 15 august. Acestea sunt situate în Roman (Biserica „Precista Mare”, ce datează de la 1569), în satul Chilii (comuna Valea Ursului – 1810), satul Cuci (comuna Bozieni – 1811), Todireni (comuna Stăniţa – 1854), satul Băluşeşti (comuna Icuşeşti – 1927), satul Spiridoneşti (comuna Icuşeşti – secolul XIX), satul Cîrlig (comuna Dulceşti – 1931-1952, fost schit de călugări), Țuscanii din Vale (comuna Bahna – 1950), satul Bîrjoveni II (comuna Români – 1974) şi satul Gherăeşti (comuna Gherăeşti – 1954). Tot sâmbătă se sărbătoreşte şi hramul bisericii romano-catolice din satul Pildeşti (comuna Cordun – 2012).

Biserica „Precista Mare” se pregăteşte de hram

Biserica Precista Mare din Roman

Biserica Precista Mare din Roman

Pe locul pe care se află Biserica „Precista Mare” a fost ridicată, în secolul al XIV-lea, prima biserică destinată târgoveţilor acestor locuri. Bisericuţa din lemn, înconjurată de cimitir, a primit hramul sărbătorii de pe 15 august. În 1569, doamna Ruxandra Lăpuşneanu a ridicat o biserică din piatră, restaurată, apoi, în 1753, i-a fost adăugată şi clopotniţa, iar voievodul Constantin Cehan Racoviţă a înzestrat-o cu mai multe odoare. Tot atunci s-au pus şi bazele unei bolniţe pentru călugări, dar şi pentru bolnavii săraci ai târgului. Biserica de astăzi este cea înălţată în 1826 de arhimandritul Gherasim Bucovineanul şi refăcută parţial în 1838. Ultimele restaurări au avut loc în 1989, când a fost reconsolidată şi înfrumuseţată cu pictura semnată de Dimitrie Bănică şi cu mobilier sculptat de artistul băcăuan Ioan Huţanu. Întreaga istorie a bisericii poate fi reconstituită din scenele pictate la intrarea în biserică. Având în vedere că cel dintâi hram al târgului Romanului a fost „Adormirea Maicii Domnului”, se poate spune că această sărbătoare este sărbătoarea întregului oraş.

19 ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii satului Pildeşti

Noua biserică din Pildeşti

Noua biserică din Pildeşti

Ca în fiecare an, pe 15 august, comunitatea din Pildeşti, comuna Cordun, celebrează hramul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”. O biserică impunătoare, spectaculoasă, pentru un sat care, în ultimii ani, a întinerit, datorită sutelor de case noi. La celebrarea solemnă a hramului, programată la ora 11, vor participa zeci de preoţi şi sute de credincioşi. Momentul este aşteptat de locuitorii romano-catolici, majoritatea revenind în sat, în această perioadă, din ţările în care muncesc, special pentru eveniment. Din cei peste 7.000 de locuitori ai comunei Cordun, peste 4.000 se află în satul Pildeşti, foarte mulţi localnici fiind plecaţi la muncă în afara graniţelor ţării.

Demersurile pentru construcţia bisericii au început în 1994, pe atunci paroh al comunităţii fiind părintele Petru Budău. Înălţarea unui nou lăcaş de cult a fost determinată de creşterea numărului de locuitori ai satului Pildeşti. Piatra de temelie la noua biserică a fost pusă în luna mai 1996. Părintele Budău a coordonat lucrările până în 2006, după care au fost preluate şi continuate de părintele Ioan Jicmon, din septembrie 2006 până în august 2012, când biserica a fost sfinţită.

Biserica a fost ridicată cu sprijinul credincioşilor din sat şi al celor plecaţi în afara comunei, care au dat dovadă de generozitate şi credinţă, precum şi al Consiliului Local Cordun.

Deepcentral şi Alina Eremia, la sărbătoarea comunei Moldoveni

Biserica ce poartă hramul Adormirea Maicii Domnului, din Moldoveni

Biserica ce poartă hramul Adormirea Maicii Domnului, din Moldoveni

Sărbătoarea comunei, programată de Primăria şi Consiliul Local Moldoveni în perioada 15 – 16 august, este o ocazie pentru ca cei născuţi în comuna Moldoveni sau cu legături în această zonă să-şi aducă aminte de rădăcini. Totodată, localnicii vor sărbători hramul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea reşedinţă a comunei, ctitorită în perioada 1990 – 1995. Autorităţile locale promit acestora o sărbătoare pe cinste.

Manifestările vor avea loc într-o poieniţă din satul Moldoveni şi vor include un concert susţinut de trupa Deepcentral, grupul folcloric Jitaru şi cântăreţii Alina Eremia, Ion Paladi, Ramona Hobu, Cornelia Ştefan, Ionuţ Vieru şi Manuela Pohoaţă.

Sărbătoarea va începe cu un Te Deum oficiat de preoţii din comună, alături de preot doctor Florin Aurel Ţuscanu, fiu al satului, cetăţean de onoare al comunei. Programul artistic va fi completat cu un eveniment devenit tradiţie, sărbătorirea cuplurilor care împlinesc 50 de ani de căsătorie, şi se va încheia cu un foc de artificii.COMENTARII

WORDPRESS: 0