Totemurile de la intrările în Roman realizate prin bugetare participativă, instalate în noiembrie

Totemurile de la intrările în Roman realizate prin bugetare participativă, instalate în noiembrie

Dimensiune text

 

Proiectul de bugetare participativă, aplicat în premieră la Roman în 2019, va avea o finalitate în cursul lunii noiembrie, au anunțat reprezentanții municipalității. Astfel, după campania în care Primăria a solicitat opinia romașcanilor în privința unor proiecte care să fie realizate în acest an cu fonduri de la bugetul local, proiectul care a întrunit cel mai mare număr de voturi a fost „Semnal de intrare în oraș (Totemuri)”. Proiectul a fost propus de romașcanul Ionuț Lupu, iar arhitectul-șef al orașului, Iulian Sebastian Negru, a realizat schița-semnal. Totemurile sunt realizate de sculptorul Florin Zaharesc și urmează să fie instalate la intrările în oraș în cursul lunii noiembrie.

„Un proiect drag mie, propus în premieră la Roman, cel privind bugetarea participativă, se apropie de final. Undeva în jurul datei de 10 – 15 noiembrie vor fi montate cele două totemuri, la intrările din municipiul Roman dinspre Iași și dinspre Bacău. Sperăm să fie pe placul tuturor aceste totemuri, am ales materiale rezistente în timp, am folosit elemente din beton și, bineînțeles, am apelat la un artist autohton pentru a realiza aceste machete, fiind vorba despre domnul Florin Zaharescu, acesta fiind cunoscut tuturor romașcanilor pentru operele de artă pe care le-a realizat. Vreau să îi mulțumesc și colegului meu, arhitectul șef Iulian Negru, care s-a implicat în acest proiect alături de domnul Zaharescu”, a afirmat primarul Lucian Micu.

 COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Doru Mihaescu 10 luni

    Cuvantul totem provine din limba unor populatii precrestine, din America de Nord si a ajuns in limba romana ca neologism modern, prin intermediul limbii franceze. Totemurile contin de obicei reprezentari animaliere, care, conform mitologiei acelor populatii, ar constitui imaginea stramosului comun al colectivitatii respective, devenit un idol, adica o zeitate pagana, in acelasi timp puternica, neinfricata si protectoare. Un astfel de idol, de felul celor existenti candva si prin Europa precrestina, se numea la vechii slavi, ajunsi prin partile noastre cel mai devreme pe la anul 500, ca populatii pagane, de la care am imprumutat cuvinte precum idol, vraja, vraji, vrajitor etc, toate tinand de stravechi practici pagane, turon’, adica „taur”, nume care a dainuit pana astazi, chiar daca simbolul animalier, intre timp, s-a schimbat, in denumirea transilvaneana turca, corespunzand caprei din Moldova si brezaiei din Muntenia.

  • mihai 10 luni

    De ce nu si la intrarea dinspre Gadinti si la intrarea dinspre Sagna?