HomeEducatie

Topul mediilor de admitere

Pe primele trei locuri, în funcție de media de admitere, se află Colegiul Național „Roman-Vodă”, Școala „Vasile Alecsandri” și Școala „Alexandru Ioan Cuza”. Aflată pe locul al doilea în 2011, Școala „Mihai Eminescu a coborît în acest an pe locul al cincilea. În ceea ce privește notele de 10, cele mai multe au fost obținute de elevii de la Școala „Vasile Alecsandri”.

 

Colegiul Național „Roman-Vodă”, Școala „Vasile Alecsandri” și Școala „Alexandru Ioan Cuza”, școlile cele mai solicitate la înscrierea bobocilor, „fac legea” în învățămîntul gimnazial. Rezultatele obținute la probele Evaluării naționale și mediile de admitere ale absolvenților situează aceste școli în fruntea topului realizat de „Ziarul de Roman”, care are drept criteriu media mediilor de admitere cu care absolvenții  vor participa la Evaluarea națională. Media de admitere este calculată ca medie a rezultatelor obținute la Evaluarea Națională și media de absolvire. Am calculat, de asemenea, și media mediilor la Evaluarea națională din fiecare școală.

Primul loc în top este ocupat de Colegiul Național „Roman-Vodă”, cu media mediilor de admitere 9,08 și cu o valoare foarte apropiată a mediei obținute la Evaluarea națională, 8,76, cu doar 32 de sutimi sub media de admitere. Urmează Școala „Vasile Alecsandri”, care a avut și cea mai numeroasă generație de absolvenți, 129, cu media de admitere 8,38 și media obținută la Evaluarea națională 7,79. La aproape un punct diferență urmează Școala „Alexandru Ioan Cuza”, cu media de admitere 7,48 și 6,46 media la Evaluarea națională. Spre deosebire de clasamentul realizat anul trecut, în clasament a urcat Școala „Calistrat Hogaș” (fosta Școală nr. 8), ai cărei absolvenți au obținut media de admitere 7,29 și media 6,32 la Evaluarea Națională. Urmează Școala „Mihai Eminescu”, cu media de admitere 7,21 și media 6,19 la Evaluarea națională, și Colegiul Tehnic „Miron Costin”, cu media de admitere 7,20 și media de absolvire 5,73, și Grupul Școlar „Vasile Sav” (Școala din cartierul Nicolae Bălcescu), cu media de admitere 6,86 și 5,82 media obținută la Evaluarea națională. Foarte aproape se situează Școala „Roman Mușat”, cu media de admitere 6,80 și 5,36 media la Evaluarea națională, urmată de Școala de Artă Integrată „Sergiu Celibidache”, care a avut doar 10 absolvenți, cu media de admitere 6,76 și media 5,26 la Evaluarea națională, urmată de Liceul cu Program Sportiv, media de admitere 6,12 și 4,27 media obținută la Evaluarea națională, și Școala „Costache Negri”, fosta Școală nr. 2, care a avut doar 8 candidați, care au obținut media de admitere 5,18 și 2,98 media la Evaluarea națională.

Din zona rurală, rezultate comparabile au obținut școlile de la care vin, în fiecare an, elevi la liceele bune din oraș, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Săbăoani, care a avut media de admitere 6,86 și media la Evaluarea națională 5,59, Liceul Tehnologic Adjudeni, cu media de admitere 6,34 și media la Evaluarea națională 4,77, Școala Horia, cu media de admitere 6,84 și media la Evaluarea națională 5,67, și Școala Cordun, cu 6,51 media de admitere și 5,94 media la Evaluarea națională.

În comparație cu situația înregistrată în 2011, există cîteva modificări „la vîrf”. Pe locul întîi s-a situat și anul trecut tot Colegiul Național „Roman-Vodă”, dar media obținută de promoția 2011 a fost mai mică, 8,85. Pe locul al doilea s-a situat, anul trecut, Școala „Mihai Eminescu”, cu 8,39, care a căzut puternic în acest an, pe locul al cincilea, iar pe locul al treilea s-a aflat Școala „Vasile Alecsandri”, cu media 8,27.

În ceea ce privește notele maxime la Evaluarea națională, cele mai multe le-au obținut elevii de la Școala „Vasile Alecsandri”, 19 note de 10, urmați de elevii de la Colegiul Național „Roman-Vodă”, nouă note de 10, cei de la Școala „Alexandru Ioan Cuza”, cu patru note maxime, și cei de la Școala „Mihai Eminescu”, cu trei note de 10.

 

Medii mari la colegiile celebre din județ

 

Cea mai mare medie de admitere din județ o are Colegiul Național „Petru Rareș” Piatra Neamț, cu media de admitere 9,37, foarte aproape de media obținută la Evaluare națională, 9,18. Urmează absolvenții de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” Piatra Neamț. Cei 29 de absolvenți au obținut media de admitere 9,18, iar la Evaluarea națională media 8,77. Pe locul al treilea în județ se află Liceul Economic „Vasile Conta” din Tîrgu Neamț, cu media de admitere 9,17 și media 8,92 la Evaluare națională.

La polul opus se află cele mai multe din școlile din mediul rural, care au obținut medii foarte mici la Evaluarea națională, existînd situații în care doar unul sau doi dintre elevi au reușit să ia note peste 5 atît la limba română, cît și la matematică.

Comentarii

WORDPRESS: 0