Tinerii teologi au susţinut examenul de capacitate preoţească

La examen au participat 17 absolvenţi de Teologie care doresc să primească Taina Hirotoniei.

Sala de conferinţe a Fundaţiei „Episcop Melchisedec Ștefănescu” a găzduit luni, 31 martie, examenul de capacitate preoţească, sesiunea de primăvară. La concurs au participat 17 tineri teologi din Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului care doresc să primească Taina Hirotoniei. Examenul s-a desfăşurat cu binecuvântarea şi sub directa coordonare a PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de o comisie alcătuită din preoţi consilieri ai Centrului Eparhial de la Roman şi profesori de la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec Ștefănescu” din Roman. Examenul de capacitate preoţească a constat în susţinerea unei probe scrise şi a uneia orale.

capacitate02„Tinerii au susţinut o testare psihologică, apoi o lucrare scrisă la Dogmatică, Omiletică şi Istoria Bisericii Ortodoxe Române. În cadrul probelor orale, candidaţii au fost testaţi la disciplinele Omiletică, Liturgică, Exegeza Noului şi Vechiului Testament şi Legislaţie şi Administraţie bisericească”, a explicat preotul Daniel Alexandru Zamfir, consilier administrativ la Centrul Eparhial.

Un moment important al acestui examen a avut loc în sala de consiliu a Centrului Eparhial de la Roman, unde teologii s-au întâlnit cu PS Ioachim Băcăuanul, unul dintre scopuri fiind acela de a-i cunoaşte personal pe absolvenţii institutelor de învăţământ superior, de a proba dacă aceştia au chemare pentru misiunea preoţească şi de a verifica nivelul cunoştinţelor dobândite şi capacitatea lor de a le aplica în viaţa pastorală. „Ne-am dorit ca, prin intermediul acestei întâlniri, să descoperim chemarea tinerilor teologi pentru viaţa misionară şi pastorală a Bisericii noastre, gradul de implicare în viaţa ecleziastică şi disponibilitatea lor de a înţelege rolul preotului în societatea actuală. Acesta este un examen de maturitate care evaluează nu doar nivelul intelectual al candidaţilor, ci şi nivelul lor vocaţional”, a spus episcopul-vicar.

Examenul de capacitate preoţească este valabil un an, media de promovare fiind de minimum 7.


COMENTARII

WORDPRESS: 0