Tineri care fug din centrele de plasament

Doi adolescenţi au fugit din centrele de plasament din Neamţ, în 2014. O adolescentă plecase acasă la iubit.

Atraşi de mirajul libertăţii, unii adolescenţi care sunt internaţi într-un centru de plasament sau unul de tip familial aleg să fugă din aceste locuri, ignorând faptul că statul consumă resurse umane şi materiale pentru a le asigura un trai decent, de care, poate, nu aveau parte acasă. Potrivit Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ, în 2014, instituţia s-a confruntat cu două cazuri în care doi adolescenţi au plecat din centrul de plasament în care se aflau, fără a anunţa îngrijitorii, şi care au fost găsiţi şi aduşi înapoi de către lucrători ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Neamţ.

„În 2014, am avut un caz la Centrul «Familia mea» din Roman, un adolescent care a fugit fără să anunţe asistentul maternal care îl îngrijea. A fost găsit după două zile de către poliţişti, în localitatea de domiciliu, şi a fost adus înapoi la centru. Un alt caz a fost al unei adolescente care a fugit din Centrul de plasament «Elena Doamna» din Piatra Neamţ, dar care, de asemenea, a fost găsită în scurt timp şi adusă înapoi. Totuşi, aceste cazuri au devenit tot mai rare. Acum avem psiholog şi asistent social care stau de vorbă cu fiecare copil şi îl face să înţeleagă din ce motiv se află într-un astfel de centru şi îi arată pericolele la care se expune dacă părăseşte instituţia înainte de a fi pregătit să înfrunte singur realitatea. Însă mai sunt şi adolescenţi care sunt atraşi de mirajul libertăţii, care vor să deprindă independenţa cât mai repede, care îşi fac prieteni şi vor să locuiască cu ei, sau pur şi simplu, care erau obişnuiţi cu situaţia de acasă, chiar dacă nu era una potrivită pentru dezvoltarea lor, şi aleg să fugă. Însă noi avem încheiat un parteneriat special cu IPJ Neamţ, prin care poliţiştii intervin de fiecare dată când apare un astfel de caz şi îi aduc înapoi la centru cât mai repede cu putinţă”, a declarat Eugen Simion, purtătorul de cuvânt al DGASPC Neamţ.

Fata care a fugit din centrul de plasament din Piatra Neamţ avea 15 ani şi a fugit din Mangalia, unde locuia cu bunica ei, originară din Văleni. Adolescenta a plecat, fără ştirea bunicii, din Mangalia, în satul Munteni, comuna Văleni, unde mama ei avea o relaţie de concubinaj. Când mama a plecat în Italia, fata a rămas în grija nimănui şi, astfel, a fost sesizată DGASPC Neamţ, care a decis să fie internată în acest centru de plasament, din care a fugit. Fata a fost găsită, după câteva zile, la locuinţa prietenului său şi adusă înapoi la centru de către poliţişti.

În 2013, toţi acei adolescenţi care au părăsit centrele de plasament fără să anunţe au fost găsiţi în scurt timp de către lucrători ai IPJ Neamţ, fără să existe vreun caz în care să fie dată dispărută vreo persoană la nivel naţional.


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Ioana 6 ani

    Libertatea nu ar trebui sa fie un miraj. Libertatea este un drept cetatenesc. Probabil ca nu stiti care sunt abuzurile din centrele de plasament, daca va permiteti o abordare atat de subiectiva. Presa locala nemteana este jalnica, ar trebui sa luati exemplu de la publicatiile clujene. Puteti sa imi si cenzurati comentariul, nu imi imaginez ca sunteti familiarizati cu ideea de libertate de exprimare.