Tichete de 1.500 de euro în programul „Rabla”

Programul de reînnoire a parcului auto suferă, în acest an, modificări importante.

 

 

Programul „Rabla” pe 2013 va fi lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului pe 15 aprilie și cuprinde mai multe modificări importante. Modul în care se va desfășura programul va fi stipulat într-un ghid de finanțare, aprobat prin ordin de ministru, astfel că nu va fi necesară adoptarea de către Guvern. Una din cele mai importante modificări se referă la valoarea voucherului, care va fi de 1.500 de euro, respectiv 6.500 de lei

Pentru casarea unei mașini va fi acordat un voucher, care va putea fi folosit pentru achiziționarea unui automobil nou sau va putea fi vândut de către proprietar. Nu va mai exista posibilitatea obținerii unei reduceri mai mari la achiziționarea unui nou autoturism, prin prezentarea a până la trei tichete valorice de către cumpărător. De asemenea, programul nu se va mai numi „Rabla”, pentru că se are în vedere acordarea unor bonusuri suplimentare. În afară de bonusul luat în calcul la achiziționarea unei mașini electrice, de 2.500 de euro pe mașină achiziționată, atât de persoane fizice, cât și de persoane juridice, se intenționează și acordarea unor bonusuri în cadrul acestui nou program pentru înnoirea parcului auto, în vederea reducerii emisiilor de dioxid de carbon pentru România. În prezent, prin progamul „Rabla”, o persoană poate cumpăra o mașină nouă prezentând, pentru o reducere mai mare, până la trei vouchere, dat fiind faptul că acestea pot fi tranzacționate pe piața liberă.

Programul guvernamental de casare a mașinilor uzate permite proprietarilor cu mașini mai vechi de zece ani să ducă autovehiculul la casat, primind, în schimb, o primă sub formă de tichet valoric. Tichetul nu este nominal și poate fi vândut și folosit de către posesorul acestuia pentru a obține reducerea la achiziționarea unei mașini noi, care, până în acest an, a fost de 3.800 de lei. Tichetele sunt acordate proprietarilor care își casează mașinile prin firmele colectoare (REMAT-uri), cărora Administrația Fondului de Mediu le repartizează aceste vouchere. În 2012, au fost casate 44.857 de autovehicule uzate și au fost achiziționate 15.149 de autovehicule noi, dintre care 4.740 de origine autohtonă. Pentru achiziționarea autovehiculelor noi s-au utilizat 44.688 de tichete valorice, dintre cele 45.000 alocate.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]


COMENTARII

WORDPRESS: 0