Prima paginăEconomie

Tentativă de fraudă cu fonduri europene sau răzbunare?

Dimensiune text

Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe Alexu Molodoi şi pe  Wolfgang Kruger, administratorii societăţii agricole Agri Farm SRL, parte a grupului Almos Agrorom, unul dintre cele mai cunoscute branduri din agricultura nemţeană.

 

Foto: Alexu Molodoi – stânga:”Noi nu am comis nicio ilegalitate. Aşteptăm ca instanţa să se pronunţe. Probabil că nu s-a vrut să se facă agricultură performantă în judeţul Neamţ,
de aceea ni s-a întocmit acest dosar”; Wolfgang Kruger – dreapta

 

Aceştia sunt acuzaţi că au încercat să comită o fraudă cu fonduri europene de aproximativ 150.000 de lei, la mijloc aflându-se achiziţia unui utilaj. Alexu Molodoi susţine că nu a săvârşit nicio ilegalitate şi că dosarul e o consecinţă a faptului că a dat în judecată APDRP Neamţ pentru că nu i-a plătit ultima tranşă în cadrul unui proiect cu fonduri europene.

 

Tentativă de fraudă sau dosar fabricat?

 

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a lui Alexu Molodoi, director tehnic la SC Agri Farm SRL Bălăneşti, judeţul Neamţ, – în sarcina căruia s-a reţinut tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte ori incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor – , şi pe Wolfgang Kruger, cetăţean german, administratorul SC Agri Farm SRL Bălăneşti, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor. De asemenea, a fost trimisă în judecată şi SC Agri Farm SRL, persoană juridică, în sarcina căreia s-a reţinut tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte ori incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au stabilit că, în cursul lunii aprilie 2010, Alexu Molodoi, în calitate de reprezentant al SC Agri Farm SRL, cu ocazia punerii în practică a proiectului „Modernizare fermă vegetală Agri Farm”, a prezentat la Agenţia de Plăţi pentru Dezvotare Rurală şi Pescuit (APDRP) Neamţ mai multe documente inexacte (factură, dispoziţie de plată externă, extras de cont, proces verbal de predare-primire,) privind achiziţia unui utilaj, în condiţiile în care bunul respectiv fusese achiziţionat de inculpatul Wolfgang Kruger, administrator al SC Agri Farm SRL, în afara proiectului finanţat din fondurile nerambursabile. Aceste documente au fost prezentate Autorităţii Contractante de către Alexu Molodoi în susţinerea cererii de obţinere a sumei de 548.820 lei (echivalentul a 150.000 euro), reprezentând tranşa a treia în cadrul proiectului finanţat cu bani proveniţi din fondul FEADR (fonduri europene). Având în vedere că cererea de plată a fost respinsă, APDRP nu s-a constituit parte civilă în procesul penal. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Piatra Neamţ.

Alexu Molodoi susţine că nu a comis nicio ilegalitate şi că nu se doreşte agricultură performantă în judeţ. „Utilajul în cauză a fost achiziţionat conform legii, dar, la scurt timp, s-a defectat. Conform procedurilor, întrucât era în garanţie, el a fost înlocuit de către firma de la care l-am achiziţionat cu unul nou. Nu am prezentat niciun document fals. Pentru că ni s-a refuzat plata celei de-a treia tranşe din acest motiv, am dat în judecată APDRP Neamţ, iar ei, ca răspuns la acţiunea noastră în instanţă, au sesizat DNA. Noi nu am comis nicio ilegalitate. Aşteptăm ca instanţa să se pronunţe. Probabil că nu s-a vrut să se facă agricultură performantă în judeţul Neamţ, de aceea ni s-a întocmit acest dosar”, a declarat inginerul Alexu Molodoi.

Reprezentanţii APDRP au precizat că vor formula un punct de vedere oficial cu privire la această situaţie în zilele următoare.

[sam id=”3″ codes=”true”]

COMENTARII

WORDPRESS: 0