Tensiuni între USR-PSD și PNL, în Consiliul Local

Tensiuni între USR-PSD și PNL, în Consiliul Local

Dimensiune text

 

 

Miercuri, 31 ianuarie, toți cei 21 de consilieri locali au fost prezenți la ședința ordinară a Consiliului Local, pe a cărei ordine de zi au fost 19 proiecte de hotărâre. Toate au trecut cu votul unanim al aleșilor locali, însă a existat și un proiect de hotărâre mai „special”, în sensul că la ședință a avut posibilitatea de a-și manifesta public opinia și Radu Samson, președinte al USR Roman, care a cerut consilierilor să revoce hotărârea prin care s-au mărit taxele și impozitele locale pe anul în curs.

Pe ordinea de zi, un proiect de hotărâre prevedea să fie respinsă solicitarea formulată de Radu Samson, de revocare a hotărârii de Consiliu Local, din decembrie anul trecut, motivat de faptul că proiectul respectiv nu fusese lăsat 30 de zile mai întâi în dezbatere publică. Primarul Lucian Micu a motivat respingerea solicitării prin aceea că pentru primul proiect, din octombrie, când taxele nu erau crescute, a existat o dezbatere publică, dar în decembrie a fost „imperios necesară” creșterea impozitelor din cauza măsurilor fiscale luate de Guvern.

Președintele de ședință, consilierul PSD Radu Curpăn, i-a dat cuvântul în ședință lui Radu Samson, care a invocat faptul că, din punct de vedere juridic, la Arad s-a luat decizia ca hotărârea de mărire a taxelor să fie anulată, așadar acest lucru putea fi făcut și la Roman. „Din punct de vedere al oportunității anulării hotărârii, trebuie luat în considerare că, până la epuizarea tuturor termenelor din instanță și dacă voi câștiga, mii de romașcani vor plăti taxele, iar ulterior se vor prezenta la Direcția de Taxe și Impozite pentru a-și cere banii înapoi, ceea ce va însemna un volum mare de muncă. În ceea ce privește aspectul moralității, le aduc aminte consilierilor locali că au ajuns aici pentru că au fost puși pe lista de partid, dar, mai important, pentru că au primit votul romașcanilor. Acum puteți demonstra că sunteți loiali romașcanilor ”, a precizat Radu Samson. El a mai cerut ca fiecare vot să fie dat individual, prin citirea numelui fiecărui consilier, dar propunerea nu a fost acceptată, astfel încât cei 15 consilieri liberali au votat pentru proiect, deci pentru respingerea solicitării de revocare a hotărârii, iar cei șase consilieri ai PSD au votat împotriva proiectului. De altfel, consilierii PSD nu au participat nici la votul din decembrie, nefiind de acord cu mărirea taxelor, justificând că, la rectificările din acest an, Guvernul va echilibra deficitele din bugetele locale.

Primarul Lucian Micu a precizat că respectă dreptul fiecărui cetățean care se consideră neîndreptățit să se adresele instanței de judecată, dar l-a întrebat pe Radu Samson, fără a aștepta un răspuns, dacă, în cazul în care va avea câștig de cauză, va suporta din banii proprii pagubele produse municipiului Roman. Și consilierul PNL Bogdan Andrieș a intervenit și i-a transmit lui Samson: „Observ că nu vă deranjează creșterea taxelor și impozitelor locale, ci doar procedura – că nu a existat o dezbatere publică. În opinia mea, acesta este circ”.

În final, cu votul aleșilor liberali, a fost adoptat proiectul privind respingerea plângerii prealabile a lui Radu Samson împotriva hotărârii prin care s-au mărit taxele și impozitele locale pe anul în curs.

 

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0