Taxă de externare de cinci lei la Spitalul Roman

Dimensiune text

Conducerea Spitalului Municipal de Urgență Roman intenționează să propună Consiliului de Administrație al instituției o taxă de externare de cinci lei. Taxa ar aduce circa 2.000 de lei pe lună la bugetul spitalului.

 

 

De la 1 aprilie a intrat în vigoare noul contract-cadru de finanțare, care prevede introducerea coplății în toate spitalele din țară. Pacienții vor fi nevoiți să plătească, o singură dată, la externare, o taxă cuprinsă între cinci și 10 lei, motivul fiind acela de a descuraja internările fictive în spital. Dacă la Spitalul Județean de Urgență  a fost aprobată o taxă de externare de 10 lei, economist Leonard Achiriloaei, directorul financiar-contabil al Spitalului Roman, a declarat că, pentru a veni în sprijinul populației, conducerea instituției a propus o taxă de cinci lei. Aceasta ar fi trebui să fie discutată în ședința Consiliului de Administrație de marți, 2 aprilie, însă ședința a fost amânată, pentru că reprezentanții direcției de Sănătate Publică Neamț nu au putut fi prezenți la Roman.

Viceprimarul Lucian Micu, membru în Consiliul de Administrație, a declarat că taxa va fi stabilită în urma unor analize serioase, care iau în calcul beneficiul pe care l-ar aduce la bugetul spitalului. Sunt scutiți de coplată bolnavii cronici care au nevoie de mai multe internări pe an, bolnavii care necesită internare o perioadă mai îndelungată, pensionarii cu venituri sub 740 de lei, copiii cu vârste sub 18 ani, gravidele și lăuzele, precum și cazurile considerate urgențe. Aceste persoane trebuie să probeze, cu documente justificative, că se află într-una din categoriile de persoane scutite de coplată.

Potrivit economistului Leonard Achiriloaei, în momentul de față, în jur de 70% din internările care se efectuează la spital provind de la Centrul de Primire Urgențe, deci sunt considerate urgențe și pacienții nu plătesc această taxă. Practic, coplata ar urma să se încaseze, lunar, de la aproximativ 400 de persoane, ceea ce ar însemna ca în bugetul spitalului să intre în jur de 2.000 de lei.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]


COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • G. Badarau 7 ani

    Mi se pare o idee lipsita de logica. Cum va proceda conducerea spitalului, pusa in fata unui bolnav, care la externare nu are nici macar acei 5 lei ? Iar previziunea economisirii sumei de 2000 lei /an este de-a dreptul ridicola.
    Masura descurajarii internarilor prin perceperea taxei la externare nu-si va atinge scopul. In alta parte trebuie sa actioneze descurajarea internarilor.

  • Anca Alucanitei 7 ani

    Aveti dreptate .E o idee fara de logica si bun simt administrativ.Unde mai pui ca nu are in vedere persoanele paupere.