Prima paginăActualitate

Taxa auto recuperată în instanță

Dimensiune text

Toţi nemţenii care au plătit taxa auto de înmatriculare în 2012, pentru o maşină second hand, adusă din străinătate, îşi pot recupera banii, dacă dau statul în judecată. Taxa auto a fost declarată neconstituţională de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Taxa auto a fost declarată neconstituţională de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Locuitorii din judeţul Neamţ care au plătit-o îşi pot recupera banii, însă doar dacă dau statul în judecată. Potrivit avocaţilor, cei care şi-au înmatriculat maşinile au plătit, în medie, o taxă de 3.000 de lei. Dacă vor acţiona în instanţă, îşi vor recupera banii, plus o dobândă fiscală de 30%. Pentru că numărul proceselor a crescut, judecătorii români au cerut un punct de vedere de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Decizia forului din Luxemburg este fără echivoc: taxa auto, varianta din 2012, contravine tratatului de aderare. Cu alte cuvinte, cei care au plătit-o în acel an trebuie să îşi primească banii înapoi. Taxa auto a apărut în 2007, când România a vrut să blocheze invazia de maşini second hand, iar de-a lungul timpului a suferit mai multe modificări. Cea din 2012 trebuie plătită şi în cazul maşinilor înmatriculate înainte de 2007, la revânzare.

În această situaţie se află şi Eugen Gheorghiescu, de 27 de ani, din Roman. În 2012, a cumpărat un Volkswagen Polo, din 1998, din Italia. A plătit, în acel moment, 7.100 de lei taxa auto de înmatriculare. În 2013, a deschis o acţiune în instanţă împotriva statului român, pentru a-şi recupera banii. Nici în momentul de faţă nu i-a venit decizia de începere a procesului de judecată, însă nu se dă bătut. „Mi s-a transmis că sunt foarte multe astfel de procese pe rol şi că, din acest motiv, durează atât. Însă eu nu renunţ. A fost un efort financiar imens pentru mine să achit această taxă, care reprezenta aproximativ o treime din valoarea maşinii”, susţine Eugen.

Aşadar, judecătorii din Luxemburg au stabilit că practica este în neconcordanţă cu tratatul de aderare. Cu alte cuvinte, este ilegal să fie obligaţi şoferii români să plătească o taxă pentru o maşină care vine din Uniunea Europeană, în condiţiile în care ţara noastră este stat membru.

COMENTARII

WORDPRESS: 0