Prima paginăActualitate

Taxa auto, recuperată în cinci ani

Dimensiune text

Locuitorii din Neamţ care îşi vor recupera în instanţă taxa auto vor încasa banii în cinci ani.

Mii de dosare de pe rolul tribunalelor sunt ale cetăţenilor nemulţumiţi de valoarea taxei auto, pe care au fost nevoiţi să o achite, în momentul în care au vrut să înmatriculeze în România o maşină cumpărată, poate cu mari eforturi, din străinătate. Până în prezent, cei mai mulţi dintre ei şi-au luat banii înapoi, iar pe lângă sumele care le-au plătit, au primit şi dobânzi şi penalităţi de întârziere.

Potrivit reprezentanţilor Administratiei Judeţene a Finanţelor Publice Neamţ, până în prezent s-au făcut restituiri din taxa auto, în urma deciziilor irevocabile ale instanţei de judecată, către 2.599 de beneficiari. S-a dispus restituirea sumei de 12.528.920 de lei, dar plăţile către titulari au fost de 19.013.830 de lei, diferenţa fiind  din adăugarea dobânzilor la suma iniţială.

Sumele achitate către stat, cu titlu de taxă auto, sunt mult mai mari. În 2013, pentru 7.282 de vehicule înmatriculate, nemţenii au achitat taxă auto care a totalizat 19,1 milioane de lei. La sfârşitul lunii ianuarie, 2.527 de dosare se aflau încă pe rol, în cursul judecăţii. Din experienţa de până acum, cele mai multe dintre procese au fost câştigate de către plătitorii taxei auto, care au primit banii înapoi.

O veste tristă pentru cei care nu si-au încasat banii de la stat până acum este că îi vor vedea mai greu. Sumele vor fi restituite eşalonat, în termen de cinci ani, câte 20% din sumă în fiecare an. Aşa prevede un act normativ publicat în Monitorul Oficial pe 28 februarie, act la care sunt aşteptate normele de aplicare. Ordonanţa de urgenţă a fost generată de faptul că, luna trecută, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a declarat taxa auto din 2012 ca fiind ilegală. S-a stabilit că birul contravine reglementărilor europene, iar contribuabilii români nu pot plăti o taxă pentru o maşină achiziţionată din UE, deoarece ţara noastră este deja stat membru UE.

COMENTARII

WORDPRESS: 0