Prima paginăActualitate

Taxa auto, recuperată în cinci ani

Dimensiune text

Ordonanţa privind recuperarea taxei speciale pentru autoturisme a fost publicată luni, 31 august, în Monitorul Oficial, banii urmând să fie achitaţi, în rate, în termen de cinci ani.

Printr-o ordonanţă care a fost publicată luni, 31 august, în Monitorul Oficial, Guvernul a stabilit că persoanele care au achitat taxa specială pentru autoturisme şi vehicule, taxa pe poluare sau taxa pentru emisii poluante pot cere restituirea acesteia pe cale administrativă, fără a mai fi nevoie să deschidă acţiune în instanţă, iar banii vor fi primiţi înapoi în rate, pe parcursul a cinci ani.

Potrivit documentului, restituirea taxei speciale pentru autoturisme se va face pe parcursul a cinci ani calendaristici, prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acesteia, iar plata tranşelor anuale se efectuează conform graficului stabilit de organul fiscal competent.

Restituirea sumelor se face de la bugetul Fondului pentru mediu sau bugetul de stat, după caz, din contul de venituri bugetare în care a fost încasată suma, în contul indicat de către solicitant prin cererea sa de restituire.

Procedura de restituire a taxei speciale pentru autoturisme va fi aprobată prin ordin comun al ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) în termen de 45 de zile de la publicarea Ordonanţei de Guvern în Monitorul Oficial.

Conform aceleiaşi ordonanţe, dacă este vândut un autoturism pentru care s-a emis decizie de restituire a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule sau taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, noul proprietar este obligat să achite din nou timbrul de mediu pentru acel autoturism.

COMENTARII

WORDPRESS: 0