Prima paginăActualitate

Taxa auto intră în categoria creanțelor fiscale

Dimensiune text

Dobânda care trebuie plătită proprietarilor de maşini la restituirea taxei de primă înmatriculare, a taxei pe poluare sau a taxei pentru emisiile poluante a fost stabilită de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), printr-o decizie publicată marţi, 29 septembrie, în Monitorul Oficial.

Judecătorii au stabilit, prin intermediul acestui document, că persoanele care au obţinut în instanţă restituirea taxei de primă înmatriculare, a taxei pe poluare sau a taxei pentru emisiile poluante trebuie să primească de la stat dobânda precizată în Codul de procedură fiscală.

În momentul de faţă, nivelul dobânzii prevăzut în Codul de procedură fiscală în dispoziţiile indicate de judecători este de 0,03% pentru fiecare zi de întârziere.

Aşa cum reiese din decizie, Curtea a găsit că taxa auto intră în categoria creanţelor fiscale, astfel că dobânda datorată la restituire este cea indicată în legislaţia fiscală, nu cea indicată în actele normative referitoare la dobânda legală.

A fost nevoie de această decizie a ÎCCJ deoarece instanţele judecătoreşti au dat hotărâri diferite în cauzele referitoare la restituirea taxei auto. Mai exact, din deciziile acestora a reieşit că soluţiile pronunţate au vizat atât dobânzi diferite, cât şi momente diferite de la care aceasta trebuie calculată.

De asemenea, judecătorii au apreciat că momentul de la care trebuie calculată dobânda aferentă sumei restituite este chiar data plăţii taxei auto.

Decizia judecătorilor Înaltei Curţi este valabilă doar pentru persoanele care au obţinut în instanţă restituirea taxei de primă înmatriculare, a taxei pe poluare sau a taxei pentru emisiile poluante. Aceasta nu implică în niciun fel timbrul de mediu, aplicabil în prezent.

COMENTARII

WORDPRESS: 0