[FOTO] Tavan prăbușit peste bătrâni la Azilul de pe strada Veronica Micle

[FOTO] Tavan prăbușit peste bătrâni la Azilul de pe strada Veronica Micle

Persoanele vîrstnice se pot odihni în centrul de la Gherăești
Azilul de pe strada Veronica Micle a fost închis
Bani de la Guvern pentru un nou azil pentru bătrâni

 

azil-roman-tavan-prabusit-09Joi, 3 noiembrie, în toiul nopții, o bucată din tavanul unui salon din Complexului de servicii pentru persoane adulte cu handicap din Roman, de pe strada Veronica Micle, s-a prăbușit. Porțiunea din tavan a căzut peste patru persoane și numai un noroc a făcut ca nimeni să nu sufere leziuni care să le pună viața în pericol.

O persoană surprinsă sub tavanul prăbușit

De gardă, peste noapte, erau două asistente, care au apelat imediat, prin numărul unic de urgență 112, la ora 3:16, Dispeceratul integrat ISU – Ambulanţă Neamţ. La fața locului au ajuns un ofițer și 13 subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Roman, care au intervenit pentru scoaterea unei persoane de sub elementele de construcție prăbușite, precum și pentru evacuarea celorlalte persoane aflate în încăpere. Șase persoane au avut de suferit.

„Persoana surprinsă sub elementele de construcție prăbușite (tavan fals, bucăți de tencuială) a primit îngrijiri medicale pentru policontuzii și atac de panică, alte cinci persoane suferind atacuri de panică sau excoriații. Toate cele șase victime au fost transportate la Centrul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal Roman de către ambulanța SMURD și echipajele Serviciului de Ambulanță Județean sosite la locul intervenției”, se arată în comunicatul ISU Neamț.

Tavan prăbușit din cauza infiltrațiilor de apă

Din cele șase persoane ajunse la Spital, două au fost diagnosticate cu ușoare contuzii, iar celelalte cu atacuri de panică. „Din primele verificări, cauza prăbușirii unei părți de tavan dintr-un salon ar fi fost cedarea grinzilor de susținere din laterale, motivat de infiltrațiile de apă produse de-a lungul timpului. Nu a mai existat niciun alt incident similar în acest centru de-a lungul timpului. Conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț a mers la Spitalul Roman pentru a se interesa de soarta pacienților și se află în acest moment la Roman în vederea stabilirii exacte a împrejurărilor în care s-a produs incidentul și pentru găsirea celei mai bune soluții astfel încât beneficiarii să fie în afara pericolului”, se arată în comunicatul DGASPC de care aparține azilul.

O singură persoană mai este internată

La primele ore ale dimineții, la fața locului au fost prezente toate autoritățile locale, precum și președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, instituție de care a aparținut azilul până acum câteva luni.

La orele 9.00, muncitorii deja lucrau în salon pentru eliminarea pagubelor, unele extrem de semnificative, pentru că, practic, în acoperiș s-a creat o gaură prin care se vede cerul. Bolnavii au fost evacuați pe holuri, pentru a preveni consecințele unui eveniment similar. Joi, în jurul orei 10 dimineața, în azil s-au întors cinci dintre cei șase pacienți transportați la Spital, doar unul mai rămânând internat pentru tratarea leziunilor, dar care nu îi pun viața în pericol. Reprezentanții centrului spun că a fost un mare noroc faptul că bolnavii dormeau pe paturi din  lemn, care s-au rupt la momentul prăbușirii tavanului și, astfel, impactul nu a fost unul extrem de dur.

În centru sunt internate 50 de persoane, toți bătrâni și cu diferite dizabilități. Clădirea în care funcționează este una veche, construită în anul 1850, catalogată drept monument istoric. Centrul a fost preluat în structura DGASPC Neamț de la 1 octombrie 2016, cu păstrarea personalității juridice. Anterior acestei date, Centrul a aparținut Consiliului Județean Neamț. Autoritățile caută soluții pentru mutarea centrului în alt spațiu.

Dosar penal întocmit pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă

Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, în cazul incidentului produs într-un salon al Complexului de Servicii pentru Persoane Adulte cu Handicap Roman, „polițiștii au desfășurat activitatea de cercetare a locului faptei, iar în momentul de față sunt efectuate cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”.

 

azil-roman-tavan-prabusit-01

azil-roman-tavan-prabusit-02

azil-roman-tavan-prabusit-03

azil-roman-tavan-prabusit-05

azil-roman-tavan-prabusit-06

azil-roman-tavan-prabusit-07

azil-roman-tavan-prabusit-08

azil-roman-tavan-prabusit-09

azil-roman-tavan-prabusit-10

azil-roman-tavan-prabusit-04

 


COMENTARII

WORDPRESS: 0
error: Content is protected !!