Tăriceanu şi Chelaru, sceptici în privința finalizării procesului de revizuire a Constituției

Dimensiune text

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, s-a arătat sceptic în privinţa finalizării procesului de revizuire a Constituţiei, afirmând că nu ştie dacă un astfel de proces mai trebuie continuat. În opinia sa, ar fi necesar din partea partidelor politice care sunt reprezentate în Parlament şi implicit în Comisia pentru revizuirea Constituţiei o prezentare a punctelor de vedere a principalelor teze şi principii, în aşa fel încât să se constate pe ce teme se va reuşi consensul.

„Eu sunt adeptul asigurării mai degrabă a unui consens, în aşa fel încât să dăm Constituţiei stabilitate în timp. Deci s-ar putea să constatăm la sfârşitul acestei evaluări, a acestui proces, că fie au rămas foarte multe puncte din actualul proiect de Constituţie, care sunt agreate in continuare de toate partide sau de principalele partide reprezentate în Parlament sau, din contră, o să constatăm că nu mai rămâne mare lucru. Și atunci nu ştiu dacă procesul merită dus până la sfârşit, pentru că ştim că pe lângă votarea eu ştiu fiecărui articol în parte, la final este un vot pe întreg proiectul. Și dacă degeaba ne înţelegem pe câteva puncte şi nu ne înţelegem pe altele, important este să agreem proiectul de revizuire în ansamblul său”, a argumentat Tăriceanu.

constit 02Senatorul PSD Ioan Chelaru s-a arătat dezamăgit şi a recunoscut că la lucrările de marţi ale comisiei nu s-a înaintat mai deloc, din cauza discuţiilor cu liberalii, următoarea şedinţă urmând să aibă loc la data de 12 mai.

„Din păcate, am constatat o anumită schimbare a colegilor de la PNL, care probabil au altă opinie în ceea ce priveşte actualul proiect, deşi împreună am lucrat doi ani şi jumătate. Intuind acest lucru ieri, la întâlnirea de la preşedinte Iohannis, am ridicat, deşi nu era neapărat pe ordinea de zi, aceasta chestiune. Dumnealui a spus că susţine, în cadrul unui proces de modernizare a României procesul de revizuire a Constituţiei, de aceea l- am rugat să pună şi în discuţia colegilor liberali. Efectele le-am văzut astăzi în sensul în care, cu părere de rău spun, nu cred că în perioada următoare vom putea desfăşura activitatea normală a comisiei, colegii liberali urmând să aibă o opinie comună după ce vor reanaliza textele la care au lucrat împreună cu noi şi au votat. Sunt un pic dezamăgit, dar o să-mi treacă, asta este în politică”, a declarat Ioan Chelaru.

El a reamintit că în cadrul comisiei orice decizie se ia doar cu votul a două treimi.

„În condiţiile în care nu există şi o înţelegere politică, este discutabilă activitatea în continuare a comisiei. Îmi pare rău, este o muncă de doi ani şi jumătate, a trecut un proiect de CCR, de Comisia de la Veneţia, urma şi sper, încă nu sunt chiar în ultima fază, încă sper la bunele intenţii şi la ideea de a face o Constituţie revizuită care să corespundă actualelor exigenţe. O să vedem în şedinţa convocată pe 12 mai care este şi poziţia colegilor liberali”, a adăugat Chelaru.

Senatorul PSD a susţinut că proiectul de revizuire a Constituţiei este unul „foarte frumos”, foarte greu şi perfectibil.

„Am dorit un proces de revizuire care să aşeze Constituţia României pe baze solide, să consolideze drepturile şi libertăţile cetăţeanului şi garanţiile acestuia, să limpezească acolo unde este cazul raporturile dintre instituţiile statului, pentru a nu se mai apela tot timpul la CCR cu probleme care, după părerea mea, nu ar trebui să ajungă acolo, şi să introducem şi noile noţiuni, cum ar fi de exemplu cele de regiune, în noua Constituţie. Încă nu sunt disperat. Am primit şi amendamente foarte multe (…) Comisia sper că îşi va continua lucrările şi sper că discutăm fiecare dintre aceste amendamente”, a completat Ioan Chelaru. (Agerpress)


COMENTARII

WORDPRESS: 0