Tăieri de norme în şcolile din județ

Pentru a se încadra în bugetul alocat de Ministerul Educaţiei, în şcolile din Neamţ ar trebui reduse 280 de norme.

Anul 2015 vine cu reduceri de norme în unităţile de învăţământ din judeţul Neamţ. Pentru a se încadra în bugetul alocat de Ministerul Educaţiei pentru anul 2015, din şcolile din judeţ ar trebui să dispară 280 de norme, cele mai multe dintre acestea din rândul personalului didactic auxiliar şi al personalului nedidactic. Misiunea de a tăia de pe lista angajaţilor revine directorilor de şcoli din judeţ, care au primit din partea conducerii Inspectoratului Școlar Judeţean Neamţ sarcina de a prezenta un proiect de încadrare cu care să se suprapună financiar peste bugetul alocat.

„Am discutat, împreună cu directorii, cadrul general pe care îl avem de urmat. Fiecare va trebui să găsească, în funcţie de specificul şcolii sale, soluţii pentru a se încadra în bugetul alocat pentru a asigura plata salariilor până la sfârşitul anului. Problema nu este numărul de norme care trebuie redus, ci să găsim acele soluţii care sunt cele mai potrivite. Soluţii există, cu condiţia să fim realişti, să nu încercăm să favorizăm pe nimeni, să fim echitabili şi să găsim balanţa corectă între personalul didactic şi didactic auxiliar şi cel nedidactic, pentru că este nevoie de toată lumea în şcoală. Le-am cerut directorilor de şcoli să evite concedierile, aceasta fiind ultima variantă luată în calcul”, a spus inspectorul şcolar general adjunct Gabriela Banu.

Reprezentanţii sindicatului se tem de faptul că reducerile de norme vor face şi victime în şcoli. „Reducerea numărului de norme din unităţile de învăţământ este o îngrijorare mai veche a noastră, care iată că, acum, nu mai este doar la nivel de discuţie. Noi nu suntem de acord cu această modalitate de a trata şcoala ca pe un SRL, ca pe o unitate economică. Sunt anumite nevoi care trebuie acoperite pentru a face educaţie de calitate. Trebuie să vedem, întâi, care sunt nevoile din şcoli, să vedem care este necesarul şi, în funcţie de acesta, să stabilim, apoi, bugetul. Când şcolile sunt considerate unităţi care trebuie să aibă profit, nu mai văd cum educaţia constituie o prioritate naţională, aşa cum au afirmat de multe ori guvernanţii. Va fi o decizie foarte grea pentru mulţi dintre managerii unităţilor de învăţământ”, a spus Gabriela Grigore, secretar general al Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învăţământ Neamţ.


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • nita 5 ani

    reducarea asta nu se aplica si in cadrul inspectoratului ? sau a ccd-ului? daca reduceti normele, reduceti si nr.sau chiar rolul inspectorilor scolari, ca tot vrem sa fim in Europa…