Prima paginăReligie

Sute de pelerini la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

Dimensiune text

Credincioșii au sărbătorit-o pe Sfînta Parascheva. Centrul religios a fost la Iași, dar credincioșii din Roman au fost prezenți în număr mare, timp de două zile, și la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, unde Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a oficiat slujbe speciale.

 

 

PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a fost prezent, sîmbătă, la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde a oficiat o slujbă alături de un sobor de preoți și diaconi, la care a participat un număr mare de credincioși, veniți din toate colțurile țării.
Episcopul-vicar a adresat, cu acest prilej, un cuvînt de învățătură, în care a vorbit despre importanța pelerinajului și a cinstirii sfintelor moaște. „Cînd sărutăm cu evlavie sfintele moaște, ele devin un izvor dătător de binecuvîntare și de har. În virtutea acestei energii necreate putem, în comuniune, să purcedem spre finalitatea vieții noastre, adică spre împărăția cerurilor. Pe parcursul vieții noastre sîntem mereu în pelerinaj. Sîntem niște pelerini care avem un început, odată cu venirea noastră pe lume. Mergerea noastră trebuie să fie un permanent urcuș spiritual. Deși apar necezuri și căderi, trebuie să purcedem spre calea cea dreaptă mai departe, nădăjduind că Dumnezeu este cu noi. Mîntuitorul ne îndeamnă să îndrăznim, pentru că El a biruit lumea. Domnul Hristos ne-a îndemnat să purtăm crucea, așa cum sfinții Parascheva și Teofil, dar și alți sfinți, au purtat-o, avînd ca scop împărăția lui Dumnezeu„, a spus PS Ioachim Băcăuanul.

Episcopul-vicar a amintit faptul că oamenii simt adesea nevoie de a merge către locurile binecuvîntate, unde sînt moaștele sfinților, pentru a căpăta putere în purtarea crucii. „Pelerinii au această dragoste, să se apropie de un loc în care găsesc sfinte moaște, o icoană făcătoare de minuni sau o oază de spiritualitate. Ei iau de acolo o energie care le oferă putere să purceadă calea mai departe, trecînd prin labirintul acestei lumi. Pelerinajul înseamnă mergerea pe aceeași cale, purtîndu-ne fiecare crucea. Îndemnul nostru părintesc este acela de a rămîne în comuniunea de persoane. Într-o lume secularizată este greu să te definești, deoarece fiecare trăiește în propriul egoism. Cea mai importantă întîlnire cu Hristos este în rugăciune. Cînd se îndreaptă spre sfintele moaște, pelerinul se roagă, pentru că a lăsat acasă grijile. Aceste griji sînt lăsate la racla Sfintei Parascheva, înaintea lui Hristos. Astfel, pelerinul se împlinește cînd se atinge de moaștele sfinte. Toți cei care și-au îndreptat pașii către locul acesta binecuvîntat se întorc la casele lor purtînd un har special„, a spus PS Ioachim Băcăuanul.

 

Sute de pelerini la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

Cinstirea hramului Catedralei Arhiepiscopale din Roman s-a făcut și în străvechiul lăcaș din Roman închinat Sfintei Cuvioase Parascheva. Pregătirile au început cu mult înainte de 13 octombrie, cînd Catedrala Arhiepiscopală a fost înveșmîntată cu flori. Preoți slujitori de la Centrul Eparhial Roman, preoți consilieri și inspectori ai Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și preoți din Roman au participat la slujbele religioase desfășurate între 13 și 14 octombrie.
La slujbă au participat, alături de credincioși din Roman, și pelerini veniți special la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, pentru a lua parte la sfintele slujbe. Asemeni pelerinilor sosiți la Iași, cei prezenți la Catedrala Arhiepiscopală din Roman au stat la rînd pentru a se închina la racla ce adăpostește un veșmînt al Sfintei Parascheva.
La sfîrșitul slujbei de duminică, preoții au săvîrșit parastasul pentru ctitorii lăcașului de închinăciune.COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Tudor Vasile 8 ani

    Au inceput sa circule ceva informatii cum ca „Precista Mica ar fi prea mare pentru parintele Mihaita Popovici”. Vrem sa stim ce se intampla. Ar fi pacat ca dupa palma de acum trei ani sa mai primeasca o palma nemeritata. Iar noul nume pregatit pentru Precista Mica sigur va provoca nemultumiri. Vrem o pozitie oficiala.