Sute de familii riscă să rămână fără apă din cauza datoriilor

Dimensiune text

Situaţia se înregistrează la Asociaţia de proprietari nr. 13. Fostul administrator al acestei asociaţii a fost condamnat la închisoare, pentru delapidare. 

Peste 400 de familii din Roman riscă să rămână fără apă la robinet, din cauza datoriilor pe care asociaţia de proprietari le înregistrează la furnizorul de apă. Asociaţia de proprietari nr. 13, de pe strada Gloriei, a fost notificată de ApaServ, pe 6 aprilie, pentru o datorie de 84.352,15 lei. Suma este considerabilă, având în vedere că factura lunară emisă de ApaServ Asociaţiei nr. 13 este de aproximativ 17.000 de lei.

Preşedintele asociaţiei speră să nu se ajungă la debranşare şi explică natura datoriilor. „Noi am avut, în cadrul asociaţiei, o doamnă administrator care a fost condamnată pentru delapidare. Datoriile pe care le avem faţă de ApaServ sunt din perioada în doamna Elena Aionesei era administrator. După ce s-a schimbat conducerea asociaţiei şi eu am fost votat preşedinte, am preluat toate problemele şi datoriile din urmă”, a spus Gheorghe Moancă, preşedintele Asociaţiei de Proprietari nr. 13.

Gheorghe Moancă este supărat că nu a găsit înţelegere la reprezentanţii companiei de apă şi canal. „Am vrut să pătesc eşalonat datoriile. În 2013, în prima parte a anului, am discutat despre chestiunea aceasta. Însă, în iulie, a venit majorarea de tarif la apă şi facturile lunare s-au ridicat de la 10.000 de lei la 16.000 de lei. Nu am mai putut să respect acel grafic. În plus, avem şi câţiva rău-platnici, oameni care nu au mai plătit de ani de zile”, a adăugat Gheorghe Moancă.

Acesta a precizat că a început, deja, demersurile pentru a-i da în judecată pe rău-platnici: „Avem 455 de apartamente în cadrul asociaţiei şi peste 300 de familii sunt cu plata la zi. Cu ce sunt aceşti oameni vinovaţi că doamna Aionesei a fost condamnată pentru delapidare? Sau că am familii care nu au plătit întreţinerea de şapte, zece, 12 sau 13 ani? Eu nu am crezut că poate cineva să nu plătească la întreţinere atât de mult timp, până nu am ajuns preşedinte şi nu am analizat situaţia în profunzime. Este o doamnă care nu a plătit de şapte ani la asociaţie şi are un debit de 35.000 de lei. Debitele rău-platnicilor sunt de aproape 200.000 de lei”.

Asociaţia de proprietari nr. 13 nu a funcţionat ca entitate juridică până în iunie 2013, dată la care i-a fost acordată personalitatea juridică de Judecătoria Roman. Fără personalitate juridică, asociaţia nu putea să dea în judecată rău-platnicii, pentru a recupera datoriile. Acum, reprezentanţii asociaţiei sunt hotărâţi să facă tot ce trebuie pentru a recupera banii. Și nu doar de la cei care nu plătesc întreţinerea, ci şi de la fostul administrator. Prin hotărâre judecătorească, Elena Aionesei trebuie să înapoieze asociaţiei 99.263,12 lei. Acum, fostul administrator se află la închisoare, fiindcă are de ispăşit o pedeapsă de doi ani şi patru luni pentru delapidare. „Oamenii vorbesc că doamna nu mai are nimic pe numele ei, dar eu trebuie să fac demersurile legale pentru a încerca să recuperez banii. Este o situaţie pe care nu am creat-o eu, dar din cauza căreia trag ponoasele”, a mai zis Gheorghe Moancă.

Reprezentanţii Companiei ApaServ susţin că datoriile sunt din perioada 2014 – 2015, dar programul de eşalonare, tot conform comunicării ApaServ, a fost încheiat pe 19 martie 2013. „Valoarea de 84.352,15 lei reprezenta debitul restant pentru cinci facturi neachitate în termen, respectiv utilităţi furnizate în perioada septembrie 2014 – ianuarie 2015. Utilizatorul înregistrează, la data de 15 aprilie, un debit în valoare de 117.238,06 lei, reprezentând şapte facturi emise. Pentru debitul restant de 84.352,15 lei, a existat încheiat, până la 31 martie 2015, Programul de eşalonare nr. 848/19.03.2013. Utilizatorul a fost notificat pe 6 aprilie pentru nerespectarea Programului de eşalonare şi a faptului că, în perioada de valabilitate a acestuia, nu s-au achitat integral nici facturile curente”, se arată într-un răspuns al ApaServ, semnat de Victor Movilă, directorul comercial al Companiei. Din totalul debitului restant, notificat în data de 6 aprilie, în valoare de 84.352,15 lei, majorările de întârziere sunt în valoare de 4.390,34 lei.

O altă asociaţie notificată de ApaServ este Asociaţia de Proprietari M15A, care are o datorie de 3.950 lei.COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • PROPUN SA SE DESFIINTEZE ASOCIALTIILE DE PROPIETARE.
    Modificarea Legii nr. 241/2006 privind serviciul apa-canal si Legea 51/2006 a serviciilor comunitare de utilitati publice in scopul incheierii contractelor in mod direct intre proprietarii de apartamente si furnizorul de apa.Problemele asociatiilor de proprietari sunt deosebite, datorita faptului ca legile sunt incomplete sau superficial intocmite si nu au tinut cont de problemele din teritoriu. Si acum anumite intrebari, nu-si gasesc raspunsul… pentru ca nu-l stiu (autoritatile caci noi punem intrebarea).
    In practica zilnica as impartii, dupa mine, problemele in 2 categorii, una interna relatii administrator-presedinte-comitet executiv si cealalta relatia legi-nevoile cetateni. Daca in prima parte este vorba in general de orgolii,in cea de a 2-a este vorba de lipsa de aprofundare a legilor emise.