Sute de credincioşi la hramul bisericii de la Gherăeşti

Slujba şi pelerinajul pe străzile satului au fost momentele principale ale zilei. După momentul religios, localnicii s-au întors la casele lor, pentru mesele festive în familie, apoi au participat la petrecerea din centrul satului, organizată de autorităţile locale.

sarb 02Sute de fii ai satului Gherăeşti s-au adunat cu mic, cu mare, să sărbătorească hramul Bisericii „Trupul şi Sângele Domnului”.

Străzile localităţii Gherăeşti au devenit pustii, deoarece toată suflarea era concentrată în curtea bisericii şi pe străzile din apropierea acesteia. Localnicii au tras obloanele şi la magazinele pe care le deţin, pentru a cinsti cum se cuvine solemnitatea „Trupul şi Sângele Domnului”. Sărbătoarea, cunoscută sub numele de Joia Verde, este un simbol cu trimitere la Cina cea de Taină a Domnului Isus cu apostolii şi la îndemnul: „Cine mănâncă trupul meu şi bea sângele meu nu va muri în veci”.

Sfânta Liturghie a hramului, celebrată la altarul din curtea bisericii, a fost oficiată de PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei de Iaşi, alături de preotul Daniel Ghiţiu, parohul Bisericii „Trupul şi Sângele Domnului” şi de alţi 30 de preoţi. „Isus este prezent în Sfânta Euharistie, iar noi trebuie să-i mulţumim şi să-l preamărim”, s-a adresat mulţimii episcopul Gherghel.

La slujbă au asistat primarul comunei Gherăeşti, Carol Bereşoaie, consilieri locali, intelectuali ai satului, sute de credincioşi din comuna Gherăeşti, precum şi pelerini sosiţi din localităţile vecine. Unii şi-au adus scaune de acasă, alţii au fost aduşi în scaune cu rotile.

sarb 03Toţi cei prezenţi s-au hrănit sufleteşte din cuvintele măreţe şi înălţătoare ale preotului predicator, care a vorbit despre Sfânta Euharistie de-a lungul mântuirii.

Copii, tineri şi adulţi au animat celebrarea euharistică, participând la procesiunea spre altar, la citirea lecturilor, precum şi la rostirea rugăciunilor. În cadrul Sfintei Liturghii s-a evidenţiat marele dar lăsat de Cristos: Sfânta Împărtăşanie. După ce credincioşii au urmărit cuvântul rostit de feţele bisericeşti, mulţi dintre aceştia l-au primit pe Cristos prin Sfânta Împărtăşanie.

În finalul slujbei, PS Petru Gherghel, împreună cu preoţii şi credincioşii, au pornit într-o procesiune cu preasfântul sacrament pe străzile satului, împodobite sărbătoreşte de covoare şi ţesături înflorate. În timpul procesiunii euharistice, fanfara şi corul bisericii au conferit un caracter solemn ceremoniei. Slujba şi pelerinajul pe străzile satului au fost semne de împărtăşire a bucuriei sacre la care au făcut trimitere preoţii din altar.

După slujba religioasă, localnicii s-au întors la casele lor, pentru mesele festive în familie. Timp de două zile, autorităţile locale au pregătit invitaților un program de muzică populară, distracţie în bâlciul amenajat pe spaţiul din faţa bisericii, dar şi un foc de artificii. „Ca în fiecare an, la această sărbătoare se adună multă lume, localnici şi pelerini. Ne bucurăm, întotdeauna, de prezenţa unor înalte feţe bisericeşti care participă la sărbătoarea de hram. Este o sărbătoare cu tradiţie, de la care nu lipsesc nici fiii satului aflaţi la mii de kilometri distanţă. După cum se poate vedea, localnicii au aşezat la porţi  covoare tradiţionale româneşti, deşi au locuinţe moderne. Este semn că nu ne uităm rădăcinile şi că vrem să le transmitem şi generaţiilor următoare”, a declarat Carol Bereşoaie, primarul comunei Gherăeşti.

După slujba de la biserică, terasele amenajate pe marginea drumului aşteptau clienţii cu grătarele încinse, iar utilajele din bâlci au atras, ca un magnet, copiii care le-au aşteptat un an întreg. Comercianţii sosiţi din toată Moldova speră să-şi vândă marfa în cele două zile de sărbătoare. Icoane, jucării, articole de îmbrăcăminte, floricele de porumb, vată de zahăr pe băţ şi îngheţată la cornet, toate îşi aşteptau clienţii. Și, cum reclama este sufletul comerţului, un vânzător de flori ornamentale îşi ademenea cumpărătorii cu o urare la ceas de sărbătoare: „O viaţă fericită lângă o floare frumoasă”.


COMENTARII

WORDPRESS: 0