Prima paginăSocial

Suspiciuni din Primăria Roman – Episodul 2

Suspiciuni din Primăria Roman – Episodul 2

Dimensiune text

Ziarul de Roman, ca orice trust de presă, monitorizează activitatea instituțiilor statului. De peste 20 de ani, cam știm cum stau lucrurile. Există o periodicitate a unor acțiuni, la fel ca în viața fiecărui om. De exemplu, primăvara se plantează pomi, vara se deschide ștrandul, toamna se numără bobocii și iarna se dă la lopată. Așa este și cu activitatea din Consiliul Local. La finele anului se stabilesc taxele pentru anul următor, la începutul anului se votează bugetul și, aproape la fiecare ședință ordinară, subliniem – de când e lumea și pământul – se votează documentații de urbanism, în special cereri de concesiuni de terenuri, directe sau prin licitație. Din luna octombrie și până acum, aceste cereri nu au mai ajuns să fie supuse votului. Și am întrebat de ce? De ce, dintr-odată, deși există cereri depuse, ele nu mai ajung să fie rezolvate, favorabil sau nefavorabil.

În episodul anterior, am încercat să explicăm de ce o parte a procedurii invocate de către responsabilii din Primăria municipiului Roman cu privire la emiterea actelor de urbanism este „umflată”, în special cea legată de Comisia de Urbanism a Consiliului Local și pentru al cărei aviz, unul consultativ și fără greutate în decizie, este doar o birocrație. În continuare rămâne un mare semn de întrebare de ce o concesiune de teren în municipiul Roman ar dura 19 săptămâni.

Bine, 19 săptămâni, dar nu pentru tot omul. În luna ianuarie 2021, la o lună după ce viceprimarul Radu Samson a fost numit în funcție, soția acestuia a primit, prin votul tuturor consilierilor locali, în concesiune directă, 30 de metri pătrați, în buricul târgului, pe strada Libertății, pentru suma de 8.700 de lei. Nici nu contează suma (pentru că la baza ei stă un raport al unui expert din afara instituției) și, până la urmă, nici solicitantul.

La momentul apariției acestei propuneri, în social media s-a creat o isterie conform căreia viceprimarul își pune bunurile la adăpost. Nici atunci, nici acum nu suntem de acord cu o astfel de abordare. Până la urmă, orice cetățean are dreptul să solicite concesiunea unui teren și, dacă îndeplinește condițiile, să o și obțină. Doar că solicitarea a fost făcută pe 28 octombrie 2020 și a fost aprobată fix trei luni mai târziu, pe 28 ianuarie 2021. Nu mai spunem că în luna decembrie au fost multe zile libere, final de an, alte preocupări, iar că în luna ianuarie abia se pun roțile la căruță pentru a porni în noul an. Trei luni a durat de la momentul solicitării și până la aprobare.

Din octombrie și până acum s-au primit la Primărie 36 de solicitări de concesiuni de terenuri, din care 80% aparțin persoanelor fizice, deci în mare parte concesiuni de mici dimensiuni. Sunt rezolvate șapte, mai exact șase au intrat în ședința din ianuarie (https://primariaroman.ro/wp-content/uploads/2021/01/025-modificare-domeniu-privat.pdf ) și una în ședința din luna februarie (https://primariaroman.ro/wp-content/uploads/2021/02/019-aprobare-domeniu-privat.pdf ).

Nu contestă nimeni faptul că nu ai cum astăzi să depui documentația și în prima ședință ordinară de Consiliu Local să obții și un vot. Durează, poate documentația nu este completă, iar Primăria mai așteaptă, la rândul ei, niște avize. Avize de la alte instituții ale statului, care, la rândul lor, trebuie să răspundă în termen de 30 de zile, altfel se consideră a fi un aviz favorabil tacit. Deci două luni, trei luni pentru a fi supuse singurului vot care contează – cel din Consiliul Local.

Și, totuși, la Roman acum durează lucrurile un pic mai mult. Tot neoficial și poate mai mult în glumă, viceprimarul Radu Samson ne-a spus, la ultima întâlnire cu consilierii locali, că „celelalte administrații erau mai eficiente” și de aceea termenele erau cât de cât de bun simț. Înțelegem, în același timp, că trebuie respectată legea.

Așteptăm din partea responsabililor Primăriei, în special a viceprimarului, care susține de câțiva ani că administrația nu e transparentă, să explice, la fiecare final de lună, care este stadiul acestor solicitări pe care cei care cer o concesiune de teren nu mai reușesc să o și obțină. Suntem siguri că nicio parte nu are nimic de ascuns și, poate, în acest fel și solicitanții înțeleg mai bine de ce actele lor rămân „în lucru” și nu mai devin realitate.

În încheiere, precizăm faptul că aceste concesiuni nu se dau gratuit. Orice bucățică de pământ concesionată aduce bani la bugetul local. Iar din acei bani se pot face diverse lucruri în oraș. Este un plus valoare, pentru ambele părți, dar poate Primăria are suficiente resurse și nu mai are interes să le permită oamenilor să se dezvolte și nici motive să încaseze bani suplimentari dacă nici nu are ce să-i ofere în plus comunității.

NB: Pentru o corectă informare, facem precizarea că în Consiliul Local până acum au intrat doar modificările la inventarul parțial al terenurilor din domeniul privat, nu și concesiunea propriu-zisă. Conform adresei anexate, pentru cei care au trecut de prima etapă, mai urmează enumerările de pe pagina doi din procedură. E de apreciat că sunt în față, dar la mare distanță de a primi efectiv terenul în concesiune.

 

 

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Ca orice USR-ist vicele arata ce stiu ei -USR ul -cel mai bine sa faca…, au latrat la PSD dar sunt cu mult mai rai si mai viciosi decat ei…

  • In primul rand va felicit pt. modul in care monitorizati activitatea alesilor nostri din primaria Roman. D-ul Samson se da interesant si isi face campanie electorala pe banii nostri. Ii merge cu actualul primar caruia vrea sa-i ia locul la sfarsitul mandatului. Cat despre terenurile ce se doresc a fi concesionate de unii romascani, numai un samsar de case si terenuri poate face acest lucru. E meseria viceprimarului. Ce-am ales asta avem!