Prima paginăSport

Surorile Perie ridică zilnic echivalentul a două vagoane

Dimensiune text

Bianca Perie și sora sa mai mică, Roxana, se află în plin proces de pregătire în salină, în cantonamentul de la Slănic Prahova, alături de antrenorul Lucică Cucoș.

 

 

Reamintim că, în sezonul precedent, Bianca Perie (foto dreapta) – medaliata cu aur de la europenele de tineret, a șasea în lume la aruncarea ciocanului, seniori – a fost desemnată cea mai bună atletă a României, dar și cea mai bună atletă din țările balcanice, la tineret. Roxana, de asemenea multiplă campioană națională la junioare, medaliată cu bronz la Campionatul Mondial, a fost desemnată cea mai bună sportivă a județului Neamț în 2011.

Veștile care vin de la Slănic sînt cît se poate de bune și dătătoare de speranțe la medalii în marile competiții ale anului. „Și Bianca, și Roxana au stabilit, pe parcursul perioadei de pregătire de la Slănic Prahova, recorduri personale la indicii de forță, 85 prima și 70 cea de a doua. La Bianca este un progres de zece kilograme față de iarna trecută, progres care ar trebui să se vadă și la aruncări, în concursurile ce vor veni. Primul dintre ele va fi Cupa Europeană la Aruncări Lungi, care va avea loc în zilele 17 și 18 martie, în localitatea Bar, din Muntenegru. În privința Biancăi nici nu se punea problema participării, ea fiind cea mai bună din țară. Roxana s-a mișcat foarte bine la antrenamente și va merge și ea în Muntenegru, deși, inițial, nu era pe listă. La Slănic vom mai face pregătire încă două săptămîni, dar, funcție de vreme, putem prelungi stagiul pînă în 10 martie„, spune antrenorul Lucică Cucoș.

 

Trecere de la volum foarte ridicat la intensitate maximă

Cele două surori campioane din Roman se simt foarte bine la Slănic Prahova, acumulează în fiecare zi, sînt sănătoase și noaptea dorm tun, ca urmare a oboselii adunate peste zi. Regimul de lucru este de neimaginat pentru un neinițiat. Programul zilnic este compus din cîte două ședințe de antrenament, dimineața se execută aruncări, cel puțin 30 în cazul Biancăi, iar după-amiaza se lucrează la forță generală, la un volum foarte ridicat.
În fiecare zi, Bianca ridică și manevrează greutăți a căror masă însumată trece de 25 de tone, în vreme ce Roxana se apropie și ea de 20 de tone. În ce privește lungimea aruncărilor în această fază a pregătirilor, în care volumul este mare, Bianca ajunge pe la 67 – 68 metri, iar Roxana undeva la 58 – 60 metri. Pauză au doar lunea după-amiază și joia, antrenamentele fiind în număr de zece pe săptămînă. Vom continua în același ritm și pe aceeași structură a antrenamentelor, încă două săptămîni, după care va trebui să ieșim în linie dreaptă, cu intensitate mare a aruncărilor, la un volum mai mic al acestora. Obiectivele în metri, la finalul acestui stagiu, sînt de 70 de metri pentru Bianca și 60 pentru Roxana„, a precizat antrenorul Lucică Cucoș.

COMENTARII

WORDPRESS: 0